Antwerpse productdesigner ontwerpt eerste cellostandaard die ook echt stijlvol is

23 januari 2020 Bron: Talking Birds
Antwerpse productdesigner ontwerpt eerste cellostandaard die ook echt stijlvol is
Harold A. Baltodano, een jonge Antwerpenaar met West-Vlaamse roots, heeft zijn eerste meubelontwerp klaar. De cello- en gitaarstandaard Aria is een bijzonder vormgegeven stuk. Met zijn muzikaal geïnspireerde lifestyle studio Albert&Albert streeft productdesigner Baltodano ernaar om muziek- en ander meubilair aan te bieden dat de schoonheid van de muziek eer aandoet. “Ik zet me af tegen puur functioneel design”, klinkt het. “Er moet leven in zitten, net als in muziek.”

Antwerpse productdesigner ontwerpt eerste cellostandaard die ook echt stijlvol is
Door de combinatie van een strak ogend metalen frame met een weelderige velours bekleding, is de cello- en gitaarstandaard Aria naast functioneel en rechtlijnig ook een geraffineerd meubelstuk. Het past in het interieur van mensen die zich willen omringen met objecten van hetzelfde niveau als de muziek waarnaar ze luisteren.

De bijzonder combinatie van materialen in de cellostandaard is een veruiterlijking van Baltodanos carrièrepad. De 30-jarige Baltodano werkte als juweelontwerper in de Antwerpse diamantsector met edelmetalen, maar deed o.a. ook ervaring op in de Italiaanse mode-industrie met stoffen allerhande. Hij studeerde af als productdesigner aan het Istituto Europeo di Design in Milaan. “Die Italiaanse invloed inspireerde mijn lijnenspel. De ‘vleugels’ zijn eerder strak en recht, de lijn van de poten is speels en zachter, bijna met de pen getrokken.”

Baltodano is daarnaast een gepassioneerd gitarist die vaak tijd doorbrengt met vrienden-muzikanten. Op het snijvlak van deze interesses werd het idee van een eigen ‘lifestyle studio’, gespecialiseerd in muziekmeubilair én andere door muziek geïnspireerde meubelstukken, geboren: “Ik wou een gitaarstandaard kopen, maar vond enkel lelijke exemplaren. Dat zette me aan het denken. Muziek verrijkt je leven, maar muziekmeubilair lijkt je interieur dan weer eerder te verarmen, doordat het louter functioneel blijft.”

Antwerpse productdesigner ontwerpt eerste cellostandaard die ook echt stijlvol is

Eerbetoon aan grootvaders

De studio van Baltodano kreeg de naam Albert&Albert, als eerbetoon aan zijn beide grootvaders, die niet alleen hun voornaam maar ook hun passie voor muziek deelden. De ‘Alberts’ waren een grote steun voor de jonge ontwerper. Ze moedigden hun creatieve kleinzoon aan om zijn dromen waar te maken. Albert&Albert is dus een gepast eresaluut aan Baltodanos fijnbesnaarde voorvaderen. Albert&Albert positioneert zich als een door muziek geïnspireerde lifestyle studio, voor alle aficionados van mooie (materiaal)composities.

Moderne, duurzame materialen met klassieke afwerking

Baltodano werkt met hedendaagse en moderne materialen, maar gaat prat op een klassieke en authentieke afwerking. Hij werkt zoveel mogelijk met lokale producten en leveranciers. De ontwerpen die hij zelf realiseert worden volledig in België vervaardigd. Hun voetafdruk is beperkt, een bewuste keuze van de ontwerper.

Die ecologische gedachtegang trekt Baltodano ook door in de materiaalkeuze zelf. Zo wordt in de Aria gebruik gemaakt van 100% recycleerbare kurk in plaats van synthetisch schuim.

Het is Baltodanos bedoeling om met Albert&Albert een lijn van producten te creëren en selecteren die passen in muzikale omgevingen, maar even goed elders. Elk ontwerp dat hij aanbiedt moet zowel in een concertzaal, een studio als een woonkamer tot zijn recht komen.

Albert&Albert zal op termijn zowel eigen stukken als een uitgelezen selectie van ontwerpen van andere designers aanbieden.

Productinformatie

De Aria bestaat in verschillende uitvoeringen. Zo kan je voor het metalen frame kiezen uit brons, zwart of platina. De velours bekleding komt in koningsblauw, theaterrood of onyx zwart.

De standaard kan zowel voor een cello als een akoestische gitaar dienen en kost 1.199 euro (inclusief btw).

De Aria is te koop bij Pro Arte in Antwerpen en Meubelen Loncin (Zoutleeuw, Hasselt & Leuven) en via de site op aanvraag in de hele Benelux.

De ambitieuze ontwerper lonkt daarnaast ook naar de mondiale markt: “Muziek is een universele taal. Ik wil met Albert&Albert universele designstukken aanbieden die in elk interieur passen. Mijn klanten komen van overal maar delen één passie: muziek.”

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo