Nieuwbouw

Antwerpse bouwbarometer blijft ondermaats

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, blijft slabakken. Hij daalt in het vierde kwartaal zelfs opnieuw en dit – voor de provincie Antwerpen - met bijna 2 punten tot 94,5. Dit betekent dat de Antwerpse bouwondernemers te weinig vertrouwen hebben in het economische en politieke klimaat. Ze vormen geen uitzondering. Ook het algemeen ondernemersvertrouwen én het consumentenvertrouwen zijn aan de lage kant. De berichten over besparingen, hervormingen en stakingen doen daar uiteraard hun werk.

De vooruitzichten voor 2015 zijn enkel positief voor renovatiewerken aan woningen.
Het is nochtans een uitstekend moment om te investeren. De rente staat laag, infrastructuurwerken zijn meer dan nuttig, investeren in de eigen woning blijft interessant – ook met een lagere woonbonus - en het comfortabeler en vooral ook energiezuiniger maken van onze woningen en gebouwen levert geld en milieuwinst op. Wie renovatiewerken wil laten uitvoeren aan zijn of haar woning die jonger dan 10 jaar is, wacht trouwens best niet te lang. Vanaf 2016 betaal je hierop geen 6% btw meer maar 21%.

Bouwunie bouwbarometer

De Antwerpse bouwbarometer blijft in het rood. In december daalt hij zelfs tot het erg lage niveau van 94,5 indexpunten. Hij scoort daarmee opnieuw ruim onder de gezonde grens van 100,0 waar optimisten en pessimisten elkaar in evenwicht houden. De bedrijfsleiders van de Antwerpse kleine en middelgrote bouwondernemingen zijn dus somber gestemd. Het is geleden van de zomer van 2011 dat de bouwbarometer nog boven 100 uitsteeg.

36% van de Antwerpse bouwkmo’s heeft nu minder werk dan in het derde kwartaal. 24% heeft nu meer opdrachten. 14% verwacht een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden terwijl 36% zich minder opdrachten ziet uitvoeren. Zoals hieronder meer in detail beschreven is dit een algemeen beeld en verschilt de situatie enorm naargelang het marktsegment waarin de bouwkmo actief is.

Bouwunie bouwbarometer

De orderboekjes zijn wel opvallend minder ver in de tijd gevuld dan anders. Slechts 8% heeft nog voor meer dan een half jaar werk (voor de crisis – d.i. vanaf 2de jaarhelft van 2008 - was dat meer dan 30%!) terwijl 6 op 10 maar voor maximum 3 maanden goed zit.

Verwachtingen van de Antwerpse bouwbedrijven voor het werkvolume in 2015, per marktsegment
(indien van toepassing op het eigen bedrijf)
Bouwunie bouwbarometer

De meeste bouwbedrijven verwachten in de bouw en de afwerking van nieuwe gebouwen voor 2015 een daling tot zelfs sterke afname van het aantal opdrachten of – in het beste geval - een status quo ten opzichte van het afgelopen jaar. Voor de woningbouw loopt het percentage dat een daling verwacht zelfs op tot de helft.
De renovatiemarkt heeft net zoals de voorbije jaren betere vooruitzichten. De meeste bouwbedrijven verwachten daar een status quo of zelfs een stijging van hun werkvolume indien het om de renovatie van woningen of appartementen gaat.
De verwachtingen voor het aantal overheidsopdrachten zijn erg laag gespannen. De overheden zitten eerder in een sanerings- dan in een investeringsmodus.

De prijzen die de Antwerpse aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, evolueren slecht. Deze zijn volgens 52% van de bouwbedrijven gedaald. 44% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: er zijn minder opdrachten en de bouwkmo’s zien zich geconfronteerd met erg scherpe concurrentie, omwille van het lage werkvolume maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie. Zo geeft 56% van de Antwerpse bouwbedrijven aan dat deze nog vergroot is.
Slechts 38% van de bedrijven geeft aan dat de huidige prijzen winstgevend zijn (ter vergelijking: vóór de crisis was dat 70%).
Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (36% spreekt van een toename) waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven nog meer onder druk staat. 1 op 5 zegt dat deze duidelijk verslechterd is en ze verwachten hierin op korte termijn geen verandering ten goede (aldus 1 op 3).

De werkgelegenheid in de bouwsector lijdt daar ook onder. Sinds 2 jaar daalt het aantal bouwvakarbeiders in de Antwerpse bouwbedrijven maand na maand. Het jongste jaar zijn niet minder dan 1.306 arbeidersjobs verdwenen. Dit betekent een afname met 5%. En deze negatieve trend zet zich door. Ten opzichte van het vorige kwartaal werkt vandaag 18% van de Antwerpse bouwbedrijven met minder personeel, 8% met meer. 6% denkt tegen de lente meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag terwijl 12% zegt dat het er minder zullen zijn.

Ook interessant