Nieuwbouw

Bouwbarometer kleurt dieprood

De bouwbarometer daalt in september opnieuw en dit met een half indexpunt. In juni noteerde Bouwunie nog een lichte stijging maar de huidige score van 95,9 is terug verder verwijderd van de 100,0 waar pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden. De bedrijfsleiders van de Vlaamse bouwkmo’s zijn dus pessimistisch. Vooral over het lage aantal opdrachten en de scherpe concurrentie die vaak gepaard gaat met sociale-dumping-praktijken. Hierdoor staat de tewerkstelling in de bouw onder druk. Dit jaar gingen in de Vlaamse bouwsector al meer dan 2.500 arbeidersjobs verloren. Op 3 jaar tijd is het jobverlies ondertussen opgelopen tot meer dan 7.300. Ondertussen stijgt het aantal buitenlanders dat hier actief is (vaak niet legaal) op exponentiële wijze. Hoeveel jobs moeten nog verloren gaan vooraleer onze politici wakker schieten en de sociale dumping aan banden leggen, eerst en vooral ook op hun eigen werven, en investeringen in eerste instantie laten uitvoeren door de eigen Vlaamse bouwkmo’s?

Bouwbarometer Vlaamse bouwkmo’s



Bouwunie maakt elk kwartaal de bouwbarometer op basis van een bevraging bij een vast, representatief panel van Vlaamse bouwkmo-bedrijfsleiders. In september daalt deze nog maar eens met 0,5 punten t.o.v. het tweede kwartaal. Alle parameters scoren ondermaats.

33% van de Vlaamse bouwkmo’s heeft nu minder werk dan in het vorige kwartaal. 30% heeft nu meer om handen. Maar liefst 33% verwacht een daling van het werkvolume in de eerstvolgende maanden terwijl 18% zich meer opdrachten ziet uitvoeren. De orderboekjes zijn nog altijd erg dun. 47% heeft nog maar voor maximum 3 maanden werk. 16% zit nog goed voor meer dan een half jaar. Ter vergelijking: vijf jaar geleden, in september 2009, had nog 30% voor meer dan 6 maanden werk. De investeringsbereidheid van bedrijven, consumenten en vooral overheden brandt op een erg laag pitje.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zij slecht. Slechts 41% geeft aan met winstgevende prijzen te kunnen werken. 5% maakt verlies. Vijf jaar geleden werkte nog 74% met winstgevende prijzen. Een op drie geeft bovendien aan dat ze hierin niet snel verandering in positieve zin verwachten. De krappe markt en de hoge concurrentie laten zich pijnlijk voelen en tasten de rendabiliteit aan. Deze is volgens 22% van de bouwbedrijfsleiders afgenomen in de jongste maanden. Ook omdat de sector nog altijd kampt met een hoog aantal slechte betalers: 37% spreekt van een toename.

Het grootste slachtoffer van de huidige belabberde situatie is de werkgelegenheid in de bouwsector. 17% van de Vlaamse bouwbedrijven werkt vandaag met minder personeel, 10% met meer. 22% denkt in de toekomst minder werknemers in dienst te hebben dan vandaag terwijl slechts 12% zegt dat het er meer zullen zijn. Ze verklaren niet te kunnen opboksen tegen de goedkope concurrentie. Vlaamse bouwkmo’s die met eigen personeel werken, zijn té duur op markten waar de prijs de doorslaggevende factor is.

Het opkrikken van de investeringsbereidheid van bedrijven en gezinnen, die nu vaak grotendeels onterecht afgeschrikt worden door het besparingsnieuws en opnieuw stabiliteit en vertrouwen nodig hebben, én door overheden is erg cruciaal. De (ver)bouwnoden zijn immers erg hoog. Om ons gebouwen- en woningenpark energiezuiniger en moderner te maken. En om de noden aan meer en modernere scholen, ziekenhuizen, wegen en andere infrastructuur te leningen. Maar investeren is alleen nuttig indien de overheid tegelijkertijd de sociale fraude en oneerlijke concurrentie aanpakt. Enkel op deze manier kunnen de Vlaamse bouwkmo’s nog aan de bak komen!

Ook interessant