Energie

Bouwen met visie: warmtepomp als fundament van duurzaam wonen

Bouwen met visie: warmtepomp als fundament van duurzaam wonen
Bij het ontwerpen en bouwen van nieuwe woningen staat duurzaamheid steeds vaker centraal. Een warmtepomp is daarbij een logische keuze, want je legt direct een toekomstbestendige basis voor het klimaatbeheersingssysteem in je huis. Door al in de ontwerpfase rekening te houden met bijvoorbeeld de plek van de warmtepomp, de warmteafgiftesystemen en de isolatie, creëer je huizen die bijzonder energiezuinig zijn. Bovendien kan een dynamisch energiecontract van Frank Energie het plaatje nog aantrekkelijker maken: je betaalt immers alleen de werkelijke energietarieven, die elk uur (voor stroom) fluctueren.

Voor architecten en projectontwikkelaars ligt hier een kans. De vraag naar duurzame woningen groeit razendsnel. Door meteen rekening te houden met de inpassing van een warmtepomp, verbeter je het energielabel van het huis en kun je toekomstige bewoners echte energiebesparingen garanderen. Een dynamisch energiecontract wordt dan een extra USP (Unique Selling Point) die je in je plannen kunt meenemen. Zo ben je niet alleen bezig met materiaalkeuze en praktische indeling, maar bied je eindgebruikers ook de mogelijkheid om slim hun energiegebruik te plannen, zeker wanneer ze willen profiteren van daluren of pieken in de markt.

Het combineren van een warmtepomp met bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren zorgt voor een aangename leefomgeving die weinig energie verbruikt. Tegelijkertijd bespaar je flink op gasverbruik, of schakel je zelfs helemaal over op all-electric. De rol van Frank Energie en hun dynamisch energiecontract is dan eenvoudig te integreren in de woningbeschrijving: toekomstige bewoners kunnen in de app volgen wanneer de marktprijs daalt en hun warmtepomp extra laten draaien, of juist een kleine pauze inlassen bij hoge tarieven. Zo maak je van elk bouwwerk een state-of-the-art woning die comfort, design en kostenbesparing op unieke wijze samenbrengt.

Architectuur en renovatie: pas je warmtepomp aan op jouw dynamisch energiecontract

Wanneer je bestaande woningen of panden gaat renoveren, is dit hét moment om te onderzoeken of een warmtepomp interessant is. In veel gevallen kan een hybride warmtepomp aansluiten op bestaande radiatoren. Daarnaast vervang je mogelijke delen van de installatie om over te stappen op vloerverwarming of lage temperatuur verwarming, zodat je het rendement van de pomp nog verder verhoogt. Maak je daarnaast gebruik van een dynamisch energiecontract, dan kun je de renovatieplannen meteen optimaliseren voor flexibel energiegebruik.

De mogelijkheden voor architecten, aannemers en installateurs zijn legio. Niet alleen voor het verwarmen, maar ook voor het koelen van een gebouw zijn warmtepompen uitstekend geschikt. Zeker in een tijd waarin hittestress in bestaande bebouwing toeneemt, kan een warmtepomp een perfecte combinatie bieden van verwarmen en koelen in één apparaat. Tel daar de voordelen van Frank Energie bij op – zoals het slim inkopen van stroom en het verdienen aan momentopnames op de onbalansmarkt – en je hebt een renovatieplan waarmee bewoners of eigenaren in de toekomst flink besparen.

Als je verder nadenkt over de architectuur van de ruimte, kun je de warmtepomp grotendeels uit het zicht plaatsen, bijvoorbeeld in een technische ruimte of op een dak. Daarmee behoud je de esthetische uitstraling en profiteer je toch van een moderne en zuinige installatie. Door je ontwerp te koppelen aan een dynamisch energiecontract, geef je bewoners de vrijheid om flexibeler dan ooit met hun energie om te gaan. Ze kunnen de verwarmings- en koelsystemen in huis bijkans sturen afhankelijk van de actuele prijs. Hierdoor wordt duurzaam wonen niet alleen een slogan op papier, maar ook een praktische realiteit die de portemonnee plezier doet.