Vastgoed

Amsterdam is 127 middeldure huurwoningen rijker: De Baak is geopend

Amsterdam is 127 middeldure huurwoningen rijker: De Baak is geopend
Foto: © Gemeente Amsterdam/ Sanne Couprie
Op maandag 8 mei is in het bijzijn van wethouder Reinier van Dantzig De Baak officieel geopend. Dit woongebouw, dat volledig bestemd is voor middeldure huurwoningen, is gelegen in Amsterdam, Geuzenveld-Slotermeer. De Baak draagt hiermee bij aan de ambitie van Amsterdam om meer middeldure huurwoningen te realiseren in de hoofdstad en doet dat bovendien met een bijzonder duurzaam gebouw.

In de gezamenlijke binnentuin onthulde Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling, samen met Silvie Bruijning en Marius Heijn van KondorWessels Vastgoed, Reto Bühler van Zurich Insurance Group en John Bosch van OZ Architect, het bijenhotel van De Baak. Deze staat symbool voor de officiële opening.

Middeldure huur en voorrangsregeling beroepsgroepen

Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed, onderdeel van VolkerWessels, is vereerd een substantiële bijdrage te kunnen leveren aan het aanbod middeldure huur. Marius Heijn, management KondorWessels Vastgoed: “Het toevoegen van middeldure huurwoningen aan de stad is een belangrijke opgave, maar het is verre van makkelijk. Er zijn veel randvoorwaarden die de haalbaarheid van het ontwikkelen van dergelijke woningen onder druk zetten. Als het dan toch lukt, met deze plattegronden, enorme buitenruimtes, een gezamenlijke tuin en huiskamer en bovendien een EPC van -0,25, dan zijn we daar trots op.”

KondorWessels Vastgoed heeft in samenspraak met de gemeente Amsterdam in de verhuur gekozen voor een voorrangsregeling voor maatschappelijke beroepsgroepen. Dit betekent dat docenten en zorg- en politiepersoneel voorrang konden krijgen op een huurwoning. Via deze regeling heeft een aantal bewoners getekend voor een nieuwe woning.

Wethouder Reinier van Dantzig (Woningbouw): “Leraren, agenten en zorgpersoneel zijn onmisbare groepen in onze samenleving. Zij werken hard om ervoor te zorgen dat onze gemeenschap veilig, gezond en goed opgeleid blijft. Het is daarom van groot belang dat zij betaalbare woningen hebben in Amsterdam. Gebouwen als de Baak dragen bij aan huisvesting voor deze groepen. Interessant aan dit gebouw is dat er niet alleen op het dak, maar op meerdere plekken in het gebouw zonnepanelen zijn aangebracht. Om aan de grote duurzaamheidsopgave te voldoen zijn dit soort innovatieve ideeën nodig.”

De Huiskamer

De Baak is een slim en flexibel gebouw naar een ontwerp van OZ Architect en gerealiseerd door Wessels Zeist, tevens onderdeel van VolkerWessels. De flexibiliteit geldt ook voor de collectieve ruimte ‘De Huiskamer’. Deze kan in de toekomst worden aangepast, zowel de indeling als de functie. Uit een straatenquête onder buurtbewoners is vooraf gebleken dat er behoefte is aan een veilige en aangename ruimte waar de buurt samen kan komen. De bewoners van De Baak geven uiteindelijk zelf invulling aan de ruimte.

Sociale duurzaamheid

De Baak staat in de Bakemabuurt welke recent is opgeknapt. Het is een overwegend groene buurt, waarin De Baak een nieuwe standaard in duurzaamheid toevoegt. Het gebouw heeft niet alleen zonnepanelen op het dak, maar ook in de gevel, waar ze verwerkt zijn in de overstekken én in de balustrades van de balkons. Samen met de overige duurzaamheidsmaatregelen is daarmee de energiepresentie met een EPC van -0,25 bereikt, wat uitzonderlijk hoog is voor een middelhoog appartementengebouw van dertien lagen. Misschien nog wel belangrijker is de sociale duurzaamheid van De Baak: het verbinden van directe buren, de verschillende bewoners én de buurt en haar bewoners.

De Baak is op 15 februari 2023 opgeleverd en overgedragen aan belegger Zurich Insurance Group. Het inhuizen van de bewoners heeft dezelfde maand plaats gevonden.

bijenhotel De Baak - © Gemeente Amsterdam/ Sanne Couprie

Ook interessant