Kondor Wessels Vastgoed wint tender Bakemabuurt Amsterdam

  NL   27 januari 2020 Bron: Kondor Wessels
Kondor Wessels Vastgoed wint tender Bakemabuurt Amsterdam
Gemeente Amsterdam heeft projectontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed (een VolkerWessels onderneming) geselecteerd als winnende partij voor de ontwikkeling van 123 middeldure huurwoningen in de Bakemabuurt in Amsterdam Nieuw-West. In het project, genaamd De Baak, staan groen, licht en zicht aan alle zijdes centraal. ‘De huiskamer’, een collectieve ruimte voor buurtactiviteiten, verbindt het gebouw en (buurt)bewoners in de gezinsvriendelijke buurt. De realisatie van De Baak start naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021.

De Baak is een alzijdig en modern ontwerp van de hand van OZ Architects. Het ontwerp past in het gedachtengoed van de Westelijke Tuinsteden met licht, lucht en ruimte en past daarmee in het erfgoed van Bakema en Van Eesteren. In De Baak is ruimte voor verschillende woningtypes, zoals maisonnettes, lofts en studio’s. De woninggroottes variëren van 65m2 tot 115m2 en vallen op door hun compacte en slimme indeling. Het flexibele ontwerp maakt het gemakkelijk om een extra wand te plaatsen of verwijderen. Bovendien beschikt bijna ieder appartement over een ruime buitenruimte op het zuiden.

Kondor Wessels Vastgoed wint tender Bakemabuurt Amsterdam
De plint heeft door het gebruik van grote glazen deuren en ramen een open ontwerp. Uit de straatenquête - gehouden onder buurtbewoners – is gebleken dat er behoefte is aan verschillende voorzieningen voor de buurt. In de plint van De Baak wordt daarom ‘De Huiskamer’ gerealiseerd; een ruimte die over de volledige breedte van het gebouw loopt. Waar plek is voor bijvoorbeeld buurtbijeenkomsten en huiswerkbegeleiding. Een verlengstuk van de collectieve huiskamer, zijn de groene tuinkamers in het aangrenzende park. Met lage hagen, vormgegeven door Flux landscape architecture, worden tuinkamers gerealiseerd, die collectief kunnen worden ingevuld door de bewoners van De Baak.

De Baak is duurzaam in ontwerp en gebruik. Er is gekozen voor het gebruik van circulaire materialen voor de gevel, duurzame opwekking en opslag van energie en een rainproof sedumdak dat zorgt voor lagere temperaturen in het gebouw en een beter rendement van de pv-panelen op het dak.
Bewoners worden gestimuleerd om duurzame mobiliteit te gebruiken. Er is veel comfort en ruimte voor de fiets. In de parkeergarage zijn 5 laadpunten gerealiseerd voor deelauto’s van Buurtauto. Buurauto biedt bovendien elektrische deelscooters en deelfietsen aan voor (buurt)bewoners. De Baak wordt een woongebouw waar bewoners, maar ook buurtbewoners zich thuis voelen.

Kondor Wessels Vastgoed wint tender Bakemabuurt Amsterdam

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo