Verbouwen

Alles over het laten verwijderen van een draagmuur

Alles over het laten verwijderen van een draagmuur
Oudere woning hebben vaak relatief veel kleine ruimtes. Zo zat de keuken vaak verstopt in een kleine, aparte ruimte. En bestond de bovenverdieping vaak uit diverse kleine slaapkamertjes vanwege het grote aantal kinderen dat toen gebruikelijk was. De afgelopen decennia zijn de woonwensen flink veranderd. Mensen hebben liever een grote open leefkeuken, en minder maar wel grotere slaapkamers. Wil je je woning verbouwen om dit te realiseren? Hieronder lees je alles over het laten verwijderen van een draagmuur.

Hoe herken je een draagmuur?

Niet alle muren in huis zijn draagmuren. Er zijn ook allerlei muren die wel ruimtes scheiden, maar geen verdere steunende functie hebben. Hoe je te weten komt of je met een draagmuur te maken hebt? Heb je de bouwtekeningen van je woning, dan zijn dragende muren daar op een afwijkende manier op aangegeven. Klop ook eens op de muur. Klinkt het massief? Dan is het vast een dragende muur. Tot slot verraadt ook de dikte van de muur iets. Is de muur dikker dan 17,5 centimeter, dan is de kans groot dat een draagmuur betreft.

Een draagmuur laten verwijderen: wat gebeurt er?

Een draagmuur laten verwijderen kan niet zomaar. Het draagt de constructie van het pand, en er moet dus een vervanging voor geplaatst worden om scheuren, verzakkingen of zelfs instorting te voorkomen. Een draagmuur kan vervangen worden door bijvoorbeeld kolommen of een draagbalk. Bij een afstand van maximaal drie meter wordt er meestal gekozen voor een stalen draagbalk.

Welke professionals heb je nodig?

Een draagmuur verwijderen is een klus die je echt niet zelf kunt oppakken. Allereerst is het bijvoorbeeld nodig om een constructieberekening en -tekening en een stempelplan te laten maken. Een constructeur berekent (in veel gevallen op basis van de bouwtekeningen) welke vervangende draagconstructie er geplaatst dient te gaan worden. De constructietekening en -berekening vormen een belangrijk onderdeel van de vergunningsaanvraag. Bovendien dienen ze als bouwhandleiding voor de aannemer die het werk gaat uitvoeren. In een stempelplan legt een constructeur vast hoe de draagmuur tijdelijk opgevangen moet worden tijdens de sloop.

De andere bouwprofessional is degene die de draagmuur gaat verwijderen, de nieuwe constructie gaat plaatsen en de boel gaat afwerken. Soms voert een aannemer al deze werkzaamheden uit, soms zal hij zelf nog weer andere gespecialiseerde mensen inhuren zoals een sloper, een stukadoor of een schilder.

Wat kost het?

De totale kosten voor het laten verwijderen van een draagmuur zijn opgebouwd uit kosten voor de constructeur, de vergunning, de materialen en het arbeidsloon. Gemiddeld dien je rekening te houden met een bedrag tussen de 5.000 en 7.500 euro.

Heb je een vergunning nodig?

Ja, grote kans van wel. Informeer hier dus tijdig naar bij het omgevingsloket van je gemeente!

Ook interessant