Dit zijn de valkuilen bij de renovatie van jouw woning

  BE   23 april 2019 Bron: Bouw & Wonen
Dit zijn de valkuilen bij de renovatie van jouw woning
Het gebeurt steeds vaker dat mensen er niet voor kiezen om bouwgrond te kopen, maar ze in plaats daarvan een oude woning kopen om deze vervolgens te renoveren. Renovatie blijkt op het eerste zicht eigenlijk altijd wel interessant te zijn, maar in de praktijk kan dat zomaar even anders gaan uitpakken. Het is immers absoluut niet zo dat renovatie altijd een directe meerwaarde met zich meebrengt voor je woning. Wanneer het fout wordt gedaan is het zelfs mogelijk dat er een waardevermindering zal optreden. Ga jij binnenkort renoveren en wil je graag de belangrijkste valkuilen kunnen vermijden? In dat geval is het een absolute aanrader om rekening te houden met de informatie zoals aangegeven op deze pagina.

1.) Weet waar de draagmuren zich precies bevinden

De beschikking hebben over een grote open ruimte waarin bijvoorbeeld zowel je woonruimte als de keuken in is geïntegreerd lijkt op het eerste zicht fantastisch te zijn. Dat kan het ook best zijn, maar je dient er rekening mee te houden dat dit niet altijd realiseerbaar is. Het is namelijk zomaar mogelijk dat er een draagmuur in de weg staat. Het verwijderen van een dergelijke draagmuur is nooit een goed idee. Doe je dit wel? Dan dienen er voorzorgen getroffen te worden om het pand alsnog voldoende ondersteuning te bieden. Op het ogenblik dat dit niet gebeurt ontstaat er een bijzonder gevaarlijke situatie waarin de stabiliteit van het pand sterk in het gedrang kan komen. In het meest extreme geval is het dan ook mogelijk dat de hele constructie gewoon in elkaar zal vallen. Twijfel je waar je de draagmuren zich precies in het pand bevinden? Dan is het altijd een goed idee om even een expert te raadplegen.

Bekijk ook de mogelijkheden van een terrasoverkapping

2.) De onnodige toevoeging van een aanbouw of extra verdieping

Ben je van plan om tijdens je renovatie een aanbouw te realiseren bij je woning? Of speel je met het idee om een extra verdieping toe te voegen aan je huis? In dat geval is het altijd van belang om eerst even bij jezelf te rade te gaan in hoeverre dit functioneel is. Het spreekt namelijk voor zich dat je bij dergelijke verbouwingen (bijna) altijd rekening dient te houden met het aanvragen van een vergunning. Bovendien spreekt het voor zich dat de ruimte eveneens over een praktisch nut dient te beschikken. Is dat niet het geval? Dan wordt er in principe een loze ruimte gecreëerd die bij een eventuele verkoop in de toekomst geen meerwaarde zal bieden aan het pand. Dit is dus zeker iets om bij stil te blijven staan.

3.) Het samensmelten van verschillende (slaap)kamers

Veel mensen kiezen er bij een renovatie voor om bijvoorbeeld twee slaapkamers om te toveren tot één groot exemplaar. Dat lijkt op het eerste zicht een goed idee te zijn, maar de praktijk leert dat er doorgaans toch meer interesse is in een huis met verschillende slaapkamers. Zelfs wanneer ze over relatief kleine afmetingen beschikken is het dus doorgaans interessanter om toch over meer dan één slaapkamer in je huis te beschikken. Dit geldt niet in het minst voor het moment waarop het gaat om een eengezinswoning. Het spreekt immers voor zich dat elk lid van het gezin graag over diens eigen slaapplaats wil kunnen beschikken. Denk er dus goed over na voordat je bij een verbouwing meerdere kamers samen laat voegen tot één geheel.

4.) Kies voor een op praktisch vlak optimale trap

Is de renovatie van jouw woning bedoeld om te moderniseren? Heb je bovendien een voorliefde voor moderne trends? In dat geval is de kans groot dat je op z'n minst hebt overwogen om de oude trap te laten vervangen door een modern exemplaar. Er dient echter rekening mee te worden gehouden dat moderne trappen veelal een stuk lastiger zijn om te gebruiken in vergelijking met standaard trappen. Vaak zijn ze ook niet uitgerust met een trapleuning en is het mogelijk dat de treden bijzonder glad zijn. Ondanks het feit dat dit laatste iets is wat te verhelpen valt met antislip moet het gezegd dat een huis met een echt moderne en dus moeilijk trap veelal een stuk minder goed in de markt ligt. Bovendien kan ze ook de nodige moeilijkheden met zich meebrengen voor oudere mensen en kan ze potentieel gevaarlijk zijn voor kinderen. Hou hier dus zeker en vast rekening mee!

5.) Doe geen overbodige renovaties

Het uitvoeren van een renovatie is altijd bedoeld om het comfort en de kwaliteit van de woning te verbeteren. Het is dan ook altijd interessant om jezelf de vraag te stellen of de renovatie die je in gedachten hebt nu wel of niet de moeite waard is. Het gebeurt namelijk niet zelden dat mensen er voor kiezen om een onderdeel van hun woning te renoveren welke eigenlijk niet gerenoveerd dient te worden. Doe dus altijd goed je onderzoek en stel steeds de nodige prioriteiten. Hou uiteraard ook altijd rekening met het budget dat je beschikbaar hebt.

Lees ook: hovenier inschakelen

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo