4 valkuilen bij een nieuwbouwwoning

Bron: Bouw & Wonen
4 valkuilen bij een nieuwbouwwoning
Er is op woongebied niets mooier dan een nieuw gebouwd huis. Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning of heb je voor het eerst een huis gekocht? Er komt altijd een hoop kijken bij een nieuwbouwwoning waardoor je snel iets belangrijkst uit het oog verliest. Lees daarom hier de 4 belangrijkste valkuilen bij een nieuwbouwwoning zodat je deze fouten niet gaat maken.

1. Te laat poolshoogte nemen

Tijdens het bouwen van jouw nieuwe huis kunnen er fouten gemaakt worden. Vergeet in alle euforie dus niet om regelmatig poolshoogte te nemen. Ga namelijk niet pas langs bij de sleuteloverdracht. Dit klinkt logisch, maar gebeurt nog te vaak. Door een oogje in het zeil te houden voorkom je namelijk veel ellende wanneer er tijdens de bouw fouten worden gemaakt. Deze kunnen dan nog tijdig hersteld worden. Maak daarnaast ook foto’s voor later. Dit is niet alleen leuk, maar is tegelijkertijd ook eventueel te gebruiken als bewijsmateriaal.

2. Extra kosten voor meerwerk

Een nieuwbouwwoning is aan het begin vrijwel nooit perfect. Het is namelijk gebruikelijk dat een woning alleen met de standaard voorzieningen wordt opgeleverd. Let daarom op de extra kosten die meerwerk met zich mee brengt. Meerwerk zijn de voorzieningen in uw woning die buiten het standaard plan van het bouwbedrijf vallen. Ga je verhuizen en wil je niet tegen extra kosten aanlopen? Vraag dan voor het ondertekenen van het koopcontract een meerwerklijst bij het bouwbedrijf op. Zo kun je nog onderhandelen over de prijs of bekijken of je na de oplevering zelf werkzaamheden kunt uitvoeren.

3. Kleinere vergoeding voor minderwerk

Wil je zelf juist meer werkzaamheden verrichten, zoals het plaatsen van je keuken of nieuwe badkamer? Bij verhuizingen is dit namelijk heel normaal. Voor minderwerk krijg je een vergoeding. Reken je alleen niet rijk. Vergoedingen bij minderwerk pakken meestal lager uit dan dat je denkt, houdt hier dus rekening mee.

4. Garantieperiode over het hoofd gezien

Er zijn vaak veel onduidelijkheden over de garantieperiode en soms wordt deze zelfs over het hoofd gezien. Dit leidt vaak tot extra kosten. Je hebt de eerste 10 jaar een garantie die alle zichtbare en onzichtbare constructiefouten dekt. Het is belangrijk om altijd het garantietermijn te bekijken. Binnen dit termijn is het bouwbedrijf namelijk verplicht om fouten te herstellen.

4 valkuilen bij een nieuwbouwwoning

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo