Akkoord federale regering geeft meer zuurstof aan bouw

  BE   26 juli 2017 Bron: Bouwunie
Akkoord federale regering geeft meer zuurstof aan bouw
Vanaf 2018 zal er een lasterverlaging doorgevoerd worden om strijd te voeren tegen sociale dumping op bouwwerven. De federale regering komt zo tegemoet aan de dwingende vraag van de sociale partners van de bouw om de jobvernietiging te doen stoppen. De sector is nog altijd een steunpilaar van de Belgische economie met 200.000 werknemers in loondienst (2016).

De Confederatie Bouw en Bouwunie zijn tevreden over dit akkoord van de federale regering dat inzet op meer concurrentiekracht, meer jobs en meer sociale samenhang en specifieke maatregelen treft voor de bouwsector.

De regering moet rekening houden met haar begrotingskoers en zal daarom de vermindering van de arbeidskosten gefaseerd doorvoeren, verspreid over drie jaar van 2018 tot 2020. Toch mag de regering niet vergeten dat een effectieve verlaging ook heel wat terugverdieneffecten genereert. Bouwbedrijven winnen aan competitiviteit, creŽren extra jobs en financieren op die manier de staatskas. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk een loyaal concurrentieel evenwicht op de bouwwerven te herstellen.

Naast een lastenverlaging zal ook de proefperiode heringevoerd worden. Ook dat is een positieve maatregel die bouwbedrijven zal stimuleren om vlugger aan te werven voor onbepaalde duur. Tegelijk kijkt de sector uit naar de oplossing die de regering zal uitwerken voor het afwijkend stelsel voor opzegtermijnen in de bouw.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo