Tevredheid over tienpuntenplan voor de bouw van minister Muyters

  BE   27 januari 2017 Bron: Bouwunie
Tevredheid over tienpuntenplan voor de bouw van minister Muyters
Philippe Muyters (N-VA)
Vlaams minister van Economie Philippe Muyters heeft een tienpuntenplan klaar om iets te doen aan het “personeelstekort” in de bouwsector. Bouwunie reageert tevreden. Het “personeelstekort” bij de Vlaams bouwkmo’s is vooral kwalitatief van aard. De bedrijven vinden moeilijk de juiste mensen.
De door de minister voorgestelde maatregelen focussen inderdaad op opleiding, een cruciale factor in het laten aansluiten van vraag en aanbod op de bouwarbeidsmarkt.

Zo komen er volgend jaar vijf proefprojecten duaal leren in de bouwsector, wat leerlingen toelaat om al tijdens hun secundaire opleiding een bouwberoep aan te leren. Het is de bedoeling om per provincie bouwbaden te organiseren waar men kennis kan maken met een tiental bouwberoepen. Er komen meer VDAB-opleidingen in de bouw. Verder zullen secundaire scholen infrastructuur van de VDAB mogen gebruiken voor praktijklessen en zullen werkzoekenden voortaan kosteloos de opleiding “professionele bachelor bouw” of “hoger beroepsonderwijs bouw- en houtconstructie” mogen volgen met behoud van uitlering.

Deze maatregelen kunnen voor een stuk tegemoet komen aan de knelpuntenproblematiek in de bouw.

Bouwunie wijst er wel op dat bijkomende inspanningen nodig zijn, vooral op federaal niveau, om de concurrentiepositie van de Vlaamse bouwbedrijven en dus ook hun eigen tewerkstelling op peil te houden. De oneerlijke concurrentie van en met goedkopere buitenlanders ontwricht de bouwsector. Op vijf jaar tijd gingen hierdoor in Vlaanderen al meer dan 12.000 bouwarbeidsjobs verloren. Bouwunie vraagt een strenge aanpak van sociale-dumpingpraktijken en een effectieve loonlastenverlaging.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo