Aantal huizen te koop stijgt, verkopen zakken fors

  BE   28 augustus 2014 Bron: Directmakelaar
De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index, of de mate waarin de particuliere vastgoedverkopers naar de markt gaan, stijgt in één klap van het uiterst lage 0,78 (juli) naar een hoge 1.27. Het aantal verkopers die hun initiële vraagprijs aanpast verminderde tot 22 %. Wij weten uit vroegere bevindingen dat, indien minder dan één op vier verkopers hun initiële prijs wijzigen, dit een goede mate van marktvertrouwen van de verkopers uitstraalt. De kopers zelf geven echter niet thuis met een forse daling van meer dan 50.000 naar een kleine 40.000 effectieve verkopen als waarschijnlijk gevolg.

Deze gunstige cijfers verbergen een angstige verkoper

Deze hoge stijging – quasi een verhoging met ¾ - van het aantal woningen die vandaag te koop worden aangeboden, is wellicht voor een groot deel te wijten aan het uitdijende “woonbonus” effect. De verkopers verkiezen hun woning vervroegd op de markt aan te bieden. Zij hopen zo een prijsvermindering effect te ontlopen. Hans Loose van Directmakelaar.be: "Bij een vergelijking van het aantal prijswijzigingen, niet uitgezet tegen het nieuwe aanbod van vandaag, maar deze van vorige maand, dan zien wij dat 30% van alle verkopers hun initiële vraagprijs zakten. Heel wat verkopers die onlangs op de markt kwamen passen wel degelijk hun vraagprijs aan. Dit kan alleen betekenen dat zij snel willen verkopen".

De koper – die man/vrouw die het allemaal dient te betalen – die aarzelt.

Verkoop gewone huizen

De banken houden geen of weinig rekening met de gunsten van de woonbonus bij het beoordelen van de terugbetalingsmogelijkheden van de lener, maar dienen in de naam van toenemende bancaire verplichtingen (BASEL 3) een hogere persoonlijke inbreng van de kandidaat koper/lener te vragen. Dit beperkt de kandidaat koper in zijn aankoop mogelijkheden.

Dat dit onevenwicht tussen groeiend aanbod en stabiele vraag nog geen of toch amper invloed heeft op de globale prijsvorming hebben wij wellicht te danken aan de onverwacht blijvende daling van de hypothecaire intrestvoeten. De licht stijgende koopdruk door het anticiperen van de kopers op de nieuwe en in ieder geval minder gunstige fiscale stimuli (de vervanger van de huidige woonbonus) ondersteunt eveneens de prijs.

"De huizenmarkt zal in 2015, en wellicht 2016, rustig verder kabbelen, zonder te hoge vraagdruk en prijzendruk. We weten dat er vandaag een grote of tenminste een matige overwaardering van de huizenprijzen is. Met een gezonde inflatie van een 2 à 3 % moet de markt dit moeiteloos kunnen uitzweten, onder de absolute voorwaarde dat de markt niet ontwricht wordt door te weinig nieuwbouw en energie-slimme renovatie. Dit is zeker een aandachtspunt voor de Vlaamse regering en de woonbonus-slimme-stijl", aldus Hans Loose.

Aantal nieuwbouw, renovatie  per jaar


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo