Aangepast wonen in Gent weer een stukje betaalbaarder

  BE   2 mei 2017 Bron: Woningent
Aangepast wonen in Gent weer een stukje betaalbaarder
Afgelopen vrijdag werd in de Sint-Bernadettestraat een nieuw sociaal woningproject van WoninGent officieel ingehuldigd door voorzitter Guy Reynebeau. Op de site tussen de Sint-Bernadettestraat en de Sleutelbloemstraat trok de sociale huisvestingsmaatschappij een nieuwbouwproject op met een appartementsgebouw, eengezinswoningen en garages. Opmerkelijk is dat dertien van de 29 appartementen aangepast zijn aan personen met een handicap. Daarmee neemt WoninGent een belangrijke stap om aangepast wonen ook betaalbaar te maken voor Gentenaars met een beperkt inkomen.

Nieuwbouwproject Sint-Bernadettestraat

Op de kruising van de Sint-Bernadettestraat en de Sleutelbloemstraat in Sint-Amandsberg ontwikkelde WoninGent een nieuwbouwproject met twee eengezinswoningen, een appartementsgebouw en elf garageboxen.
De eengezinswoningen langs de straatzijde zijn moderne, ruime woningen met drie slaapkamers en een tuin.
Het dieper gelegen appartementsgebouw telt 29 appartementen. Het gaat om zestien gewone éénslaapkamerappartementen en dertien aangepaste appartementen met hoofdzakelijk twee slaapkamers voor personen met een beperking.
Daarbij zijn er op de site ook elf garageboxen, waarvan twee aangepast aan personen met een handicap.

Aangepast wonen ook voor sociale huurders

“WoninGent wil als sociale huisvestingsmaatschappij een divers woonaanbod kunnen aanbieden, dat is afgestemd op de noden van onze doelgroep. Met dit project geven we sociale huurders met een handicap de mogelijkheid om in een woning te wonen die aangepast is aan hun situatie. Daarmee nemen we een belangrijke stap om aangepast wonen in Gent ook betaalbaar te maken voor Gentenaars met een beperkt inkomen”, legt Guy Reynebeau, voorzitter van WoninGent, uit.

Het appartementsgebouw in de Sint-Bernadettestraat is volledig gebouwd volgens het toegankelijkheidsdecreet, wat betekent dat de gemeenschappelijke delen rolstoeltoegankelijk zijn.

Dertien appartementen in het gebouw zijn speciaal ontworpen voor personen met een handicap. Dit houdt onder meer in dat de appartementen 20 % groter zijn in oppervlakte, zodat een rolstoel in alle ruimtes wendbaar is. Daarnaast hebben de appartementen bredere deuren en zijn keukens en badkamers aangepast.

“WoninGent had al een 50-tal aangepaste woningen. Nu komen er daar nog eens dertien bij. Daarenboven zijn we momenteel bezig met de bouwwerken aan nog eens 30 aangepaste woningen en dit verspreid over verschillende nieuwbouw- en renovatieprojecten. Daarmee zetten we mooie stappen om het aantal aangepaste woningen in onze portefeuille gevoelig te doen toenemen”, aldus voorzitter Reynebeau.

Aangepast wonen in Gent weer een stukje betaalbaarder

Verhuring en marktwaarde

Begin mei trekken de eerste sociale huurders al in het gebouw. De huishuur die de bewoners voor hun appartement betalen, wordt berekend volgens het Kaderbesluit Sociale Huur (KSH). Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen en hun gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs.

De marktwaarden van de appartementen verschillen per type en grootte, maar liggen allemaal tussen de € 610 en € 860. De marktwaarde van de woningen bedraagt rond de € 1.020. De gemiddelde huurprijs die de bewoners zullen betalen bedraagt € 246.

Technische specificaties

• Architect: Mark Bernaert bvba
• Hoofdaannemer: Damman nv
• Kostprijs werken: ca. 3 miljoen euro (excl. btw en studiekosten).


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo