Aandeel grondkosten in nieuwbouw loopt flink op

  NL   29 maart 2010 Bron: Profnews 2010
Het aandeel van de grondkosten in de verkoopprijs van nieuwbouwwoningen is toegenomen van 13% in 1976 tot 34% in 2009. Dit komt naar voren uit gegevens van bouwgarantieverzekeraar Woningborg/Stiwoga.
De grondkosten bedroegen in 1976 gemiddeld 9.000 euro. Dit is inmiddels gestegen naar 97.000 euro. In grote steden liggen de grondkosten nog hoger. `Vaak wordt gedacht dat de bouwkosten de grootste boosdoener zijn van de sterk gestegen prijzen van nieuwbouwwoningen`, laat Woningborg-directeur Peter van Noord weten. `Ten onrechte, want de grootste stijger is grond.` De grondprijs is de laatste tien jaar bijna verviervoudigd en sinds 1976 zelfs verelfvoudigd. Volgens Van Noord zijn de bouwkosten sinds de jaren `70 `slechts` een factor drie gegroeid.

Nico Rietdijk, directeur van ontwikkelaarsorganisatie NVB, vindt het tijd dat grondeigenaren hun grondposities afwaarderen. `Maakt niet uit wie de grond in bezit heeft. De huidige markt vraagt erom.` Voor gemeenten zal dit volgens hem lastig zijn nu ze er miljarden euro`s op achteruitgaan. De inkomsten uit grondexploitatie worden door gemeenten gebruikt voor onrendabele investeringen.

Gebaseerd op: Cobouw

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo