8 Praktische tips voor het kitten van de ramen

Bron: Bouw & Wonen
8 Praktische tips voor het kitten van de ramen
Ben je in bezit van een huis, schuur of tuinhuis, dan kan het voorkomen dat er een raam moeten worden vervangen. Of je hebt een oud huis waarvan de kitnaden van de ramen slecht zijn geworden. Vroeger is een lange tijd gebruik gemaakt van stopverf, maar na een verloop van tijd wordt ook dit lelijk of scheurt het zelfs. Kortom er moet soms een raam worden afgekit. Onderstaand vindt je enkele tips om op een eenvoudige wijze het kitten zelf te doen.

Tip 1: Resten verwijderen

Zorg ervoor dat de naad die je wilt kitten, vrij is van oude kit- of stopverfresten. Ook in de moeilijke hoekjes is het belangrijk dat er geen oude resten zitten. Gelukkig is er bij de bouwmarkt allerlei gereedschap beschikbaar om de resten weg te krabben. Eventueel kun je gebruik maken van een fŲhn om het materiaal wat soepeler te krijgen.

Tip 2: Schoonmaken

Als alle restjes zijn verwijderd is het belangrijk dat de naden goed worden schoongemaakt. Verwijder zand en stof om te voorkomen dat je nieuwe kitnaad niet goed hecht. Als je gebruik maakt van bijtende schoonmaakmiddelen is het belangrijk dat je het houtwerk niet beschadigd. Controleer het effect eerst op een proefstukje.

Tip 3: Ontvetten

Na het schoonmaken kan er nog wat vettigheid op de ruit en/of kozijn zitten. Vet houdt een goede hechting tegen dus is het belangrijk om dit te verwijderen. Maak gebruik van een zogenaamd Ďvluchtigí ontvetmiddel om een snelle droging te krijgen.

Tip 4: Bereid je goed voor

Ondanks dat het kitten niet moeilijk is, geldt ook hierbij dat het goede gereedschap het halve werk is. Zorg voor een kitspuit die niet te zwaar is om te bedienen, en dat het ontspansysteem goed werkt om Ďnalekkení te voorkomen. Zorg dat je alle spullen om je heen hebt liggen, denk hierbij aan een doek om eventuele ongelukjes te voorkomen. Daarnaast heb je water met sop nodig, zie tip 7, houdt deze bij de hand. De gemiddelde kit droogt vrij snel, dus heb je vaak geen tijd om snel even een doekje te pakken.

Tip 5: Kies de juiste kit

Zorg dat je de juiste kit in huis hebt, denk aan het basismateriaal van beglazingskit. De bouwmarkt of een andere leverancier van kit kan je informeren over de juiste beglazingskit. Gebruik je de verkeerde kit dan kan er zelfs na een jaar nog blijken dat je beter andere had kunnen gebruiken. Kit is in meerdere kleuren verkrijgbaar, kies de meest gunstige kleur voor jouw situatie.

Tip 6: Kitten

Tijdens het aanbrengen van de kit is het belangrijk dat je niet te veel aanbrengt, maar wees er zeker van dat de kier goed gevuld is. De overtollige kit kun je aan de buitenzijde wel verwijderen maar later extra kit inwendig aanbrengen is niet mogelijk.

Tip 7: Gebruik water met sop

Als je de kit hebt aangebracht, wacht dan niet te lang met afschrapen. Zelfs de vakmannen denken er verschillend over maar de meest beproefde methode is om de kitnaad in te sprayen met een water-sop oplossing. Vervolgens strijk je de overtollige kit met je wijsvinger af, doe steeds kleine afstanden om uitsmeren te voorkomen.

Tip 8: Gebruik chloordoekjes voor Ďongelukjesí

Mocht je toch wat strepen of restjes achterlaten, dan kun je deze eenvoudig wegvegen met chloordoekjes. Voor moeilijke hoekjes kun je eventueel een schroevendraaier gebruiken.

Het kitten is met de deze tips eenvoudig zelf uit te voeren. Omdat kitnaden vrijwel altijd in het zicht zitten is het belangrijk dat je het netjes doet. Het zal enige oefening vergen maar dan gaat het ook lukken. Wellicht kun je beginnen met een naad die niet in het zicht zit.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo