7 ideen voor meer kleur in je huis

21 maart 2017 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
7 ideen voor meer kleur in je huis
In de tegenwoordige wooninrichting speelt kleur een toenemende. Kleuren brengen sfeer en oefenen een stimulerende werking uit. Het effect van kleuren is al eeuwen gekend, maar het toepassen van al die kleurwijsheid is vandaag afgekalfd. Tal van woningen ogen vaak nog te flets en te saai. Gelukkig constateren we een ommezwaai.
Een likje verf doet wonderen en dat hebben verffabrikanten geweten. Niet alleen thuis, ook assistentiewoningen de woningen voor fitte ouderen - breken kleuren door al naargelang de functies van de ruimte. Sommige van deze producenten pakken uit met een kleurbox. Kleurgebruik in de woning gaat veel verder dan er leuk uitzien.

Stimulerende woon- en werkomgeving

In de meeste woningen kijken we tegen een vrij homogeen kleurenpalet aan. Wit, grijs, beige en soms een kleur, dan hebben we het ongeveer wel gehad. Vrolijk wordt je daar niet van. Mensen die in kleurloze omgeving werken en leven zijn gemiddeld vaker ziek dan mensen die in een juiste kleurstellingomgeving werken of wonen.

Tip1: de quick win-formule

Aan kleuradvies wordt nauwelijks aandacht besteed. Nochtans kan kleuradvies heel wat bijbrengen. Hoe kan je het zintuiglijke prikkelen? Bent u van plan uw woning een likje verf te geven dan bent u bij hen op het goede adres. Het is een quick win-formule waarvan het resultaat direct zichtbaar en voelbaar is. Rood heeft een heel andere uitwerking dan bijvoorbeeld wit. Er zijn de warme en koele kleuren. Zo komt men vanzelf bij de kleurentheorien uit.

Tip 2: verzadigde kleuren geven energie

De effecten van koude en warme kleuren zijn niet uit de lucht gegrepen, ze zijn wetenschappelijk gekwantificeerd. Verzadigde kleuren geven nu eenmaal energie. Voor kleuradviseurs is dit een objectief en meetbaar gegeven, een dankbaar argument om inrichters te overtuigen van het effect van verschillende kleurtoepassingen.

Tip 3: homogeen kleurpalet stimuleert onvoldoende onze hersenen

Een al te homogeen kleurenpallet stimuleert onvoldoende onze hersenen. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden. Ons lichaam komt van bij het ontstaan van de mens uit een evenwichtig milieu. Mensen keken tegen een donkere aarden ondergrond aan bezaaid met groene struiken/bossen die afstaken tegen een lichte hemel.

Tip 4: blauw geeft een veiligheidsgevoel

De blauwe hemel gaf de oermens een veiligheidsgevoel. Een mooie lucht is optimistischer dan een donkere dreigende hemel. Die ervaringen met kleur zit letterlijk in onze genen. Als we rood zien maken we ons op om te vechten of om te vluchten.

Tip 5: koele kleuren voor de concentratie

Voor het inkleuren van uw thuiswerkplek is het belangrijk te weten welke functie waar wordt uitgeoefend. Die kennis vertaal je in een bepaalde kleur en materiaal. Neem bijvoorbeeld boekhouden. Gebruik liever geen vivante kleuren maar eerder koele kleuren voor de rust, de concentratie en het introverte.

Tip 6: warme kleuren zorgen voor een extraverte houding

Warme kleuren zijn goed voor de adrenaline en warme kleuren zorgen ook voor een meer extraverte houding. Maar pas op met rood. Rood kun je maar best doseren, het is erg dominant en mensen reageren er heel sterk op. Van belang is dat men in kantooromgevingen goede accenten legt. Vaak zijn recepties wat flets onzichtbaar, maak ze zichtbaar met warme kleuren als geel, rood, oranje of bruin. Een combinatie van warme kleuren bevordert het contact en dat is hier mooi op zijn plaats.

Tip 7: probeer eens een wandgrote poster

posters drukkenDe levensgrote poster maakt zijn nieuwe entree. En hoe? De hiertoe gebruikte materialen zijn vandaag top, het beeld archischerp en de illusie des te overweldigend. Laat u vooral deskundig informeren. Posters drukken kan tegenwoordig op alle formaten. En ook wat er op de poster staat is quasi onuitputtelijk. Bedenk dat ook hier een goed kleuradvies op zijn plaats. Het effect ervan is in elk geval het proberen waard, de interactie in uw woning ondergaat met een poster een geweldige metamorfose.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo