Zwembaden en (zwem)vijvers

6 op 10 zwembadeigenaars koopt zwembad om gezinsbeleving te bevorderen

6 op 10 zwembadeigenaars koopt zwembad om gezinsbeleving te bevorderen
LPW Pools, Belgisch marktleider van monoblok zwembaden uit 100% vinylester, peilde in een bevraging van 700 zwembadeigenaars naar de voornaamste reden van hun aankoop. 61% van de ondervraagden ziet in het zwembad een extra mogelijkheid om qualitytime met de familie door te brengen. Volgens LPW Pools beschouwt de Belg de aankoop van een zwembad bovendien als een betere investering dan een spaarrekening en wint de staycation, een vakantie in eigen land of huis, sterk aan populariteit. Ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ziet de zwembadsector de verkoop dan ook opnieuw fors stijgen.

Qualitytime met familie

LPW Pools voerde een enquête uit bij mensen die tussen januari 2016 en september 2018 een zwembad aanschaften. In de eerste plaats is een zwembad een ruimte voor optimale gezinsbeleving. Ook voor grootouders die meer tijd willen doorbrengen met kleinkinderen is dit soms een doorslaggevende factor om een zwembad aan te schaffen. “We hebben al enorm veel plezier aan het zwembad beleefd. Het is niet enkel een trekpleister voor het gezin, maar we nodigen ook vaker vrienden en familie uit. In die zin creëert het zwembad een extra gezellige en sociale sfeer en spenderen we vaker tijd samen, wanneer we vroeger na het werk bijvoorbeeld sneller apart achter de computer of voor de televisie zouden kruipen”, zegt Mr. Denoodt, die in mei vorig jaar een LPW Pools zwembad aanschafte. Voor iets meer dan 2 op 10 is het zwembad dan weer een soort beloning voor hun harde werken. Het wordt dan voornamelijk gebruikt als rustplaats om te ontspannen. Het derde meest voorkomende argument om een zwembad aan te schaffen is er één van sportieve aard: ongeveer 2 op 10 wil een gezondere levensstijl ontwikkelen door thuis vaak lengtes te zwemmen.

Stijging verkoop eerste kwartaal 2019

De verkoop van zwembaden is opnieuw gestegen ten opzichte van vorig jaar. Producenten van ingebouwde zwembaden verkochten er in 2018 samen ongeveer 2500. In 2019 wordt verwacht dat er ongeveer 2900 zwembaden geplaatst zullen worden. LPW Pools zelf merkt namelijk al een concrete stijging van de verkoop in de eerste maanden van het jaar in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018: er zijn nu al 141 zwembaden verkocht ten opzichte van 100 vorig jaar. Volgens LPW Pools is deze stijging te wijten aan een algemene trend bij de kopers. Volgens de zwembadproducent zien Belgen de aankoop van een zwembad vaak als een betere investering dan een spaarrekening. Daarnaast genieten heel wat Belgen steeds vaker van een vakantie thuis. Een zwembad in de eigen tuin past dan perfect in het plaatje. “Dankzij het zachte weer en de lange zonnige periodes de afgelopen jaren halen we steeds meer genot en rendement uit een zwembad”, zegt Guillaume de Troostembergh, Managing Director van LPW Pools.

6 op 10 zwembadeigenaars koopt zwembad om gezinsbeleving te bevorderen

Verschuiving van beton naar monoblokzwembaden

Belgen kopen overigens niet meer hetzelfde type zwembaden als pakweg 10 à 15 jaar geleden. Monoblokzwembaden, dat zijn zwembaden die in de fabriek uit één stuk gegoten worden, winnen steeds meer aan populariteit ten nadele van betonnen zwembaden. Terwijl betonnen zwembaden rond de jaren 2000 nog verantwoordelijk waren voor 70% van de verkoop ten opzichte van 30% monoblokzwembaden, zijn monoblokzwembaden vandaag verantwoordelijk voor 60% van de verkoop en betonnen zwembaden voor 40%. Bij monoblokzwembaden of kuipen gaat de plaatsing dan ook een pak sneller en is er dus een kortere bouwwerf. De plaatsing van een betonnen zwembad daarentegen vraagt intensievere handarbeid waardoor er ook meer kans is op oneffenheden. De technologie van monoblokzwembaden is er bovendien steeds op vooruit gegaan waardoor het vertrouwen in deze techniek sterk gegroeid is.

Energiezuinige en kleinere zwembaden in 2019

LPW Pools merkt dat de Belg in 2019 steeds meer belang hecht aan het energiezuinige aspect van zijn zwembad. De zwembadfabrikant pakt daarom in 2019 uit met spitstechnologie in warmtepompen en een extra laag isolatie om milieuvriendelijk, energiezuinig en in een aangename watertemperatuur te zwemmen. De Belg gaat verder steeds meer op zoek naar een kleiner en minder diep zwembad en opteert eerder voor een standaardmaat van gemiddeld 4 meter breed op 10 meter lang. Ook de combinatie van een ontspanningszone en een zwemruimte is doorslaggevend in de keuze van het type zwembad.

6 op 10 zwembadeigenaars koopt zwembad om gezinsbeleving te bevorderen

Ook interessant