5000 bezoekers voor werf provinciehuis

  BE   8 mei 2017 Bron: Provincie Antwerpen
5000 bezoekers voor werf provinciehuis
De aannemers Decomo en Denys blikken vandaag terug op een geslaagde Open Wervendag. Bijna 5000 personen kwamen een blik werpen op de werf van het nieuwe provinciehuis in Antwerpen. Vooral de zwenking in het gebouw en de driehoekige ramen maakten indruk.
Het Antwerpse provinciebestuur trakteerde ’s morgens de buurtbewoners ook op koffiekoeken. Gedeputeerde Ludwig Caluwé gaf hen de laatste stand van zaken van de werf: ‘We gaan stilaan de laatste rechte lijn in. Tegen de zomer bereiken we met de ruwbouw het hoogste punt van 57,7 meter. Dan zal het provinciehuis opnieuw een landmark zijn aan de Antwerpse skyline. Het passief gebouw wordt in vele opzichten een uitblinker voor een moderne en efficiënte provinciale overheid.’

Provinciehuis inspireert op vlak van energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid.

Het vroegere provinciehuis toonde heel wat gebreken en daarom koos het provinciebestuur bij het ontwerp meteen voor een voorbeeldfunctie op het vlak van duurzaamheid, comfort, toegankelijkheid, openheid en veiligheid. Het nieuwe provinciehuis wordt een volledig passief gebouw.
Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Het opvallende gebouw werd ontworpen door Xaveer de Geyter (XDGA architecten uit Brussel). Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen.

Ook de driehoekige ramen, die op maat gemaakt worden, geven het gebouw een aparte toets. Het massieve hoofdgebouw staat kruiselings bovenop een glazen paviljoen in het park. Transparantie en weerkaatsing wisselen elkaar hier af en er wordt een hechte relatie gecreërd tussen het park en de congresruimten. Het nieuwe provinciehuis zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen, en wordt 57,7 meter hoog. Daarmee geven we mee vorm aan de Antwerpse skyline.

Het nieuwe provinciehuis wordt uitgerust met kantoorruimte en een publiek congrescentrum. Rondom komt een gloednieuw openbaar park. Het gebouw is het neusje van de zalm wat betreft duurzaamheid. Verwarmen en koelen gebeurt met een installatie voor boorgat-energieopslag (BEO), een duurzame geothermische techniek, in combinatie met betonkernactivering

5000 bezoekers voor werf provinciehuis

Resultaten na 2,5 jaar bouwen

Twee gerenommeerde aannemers, Democo en Denys werken sinds oktober 2014 aan de ruwbouw, de technieken en de afwerking. 2,5 jaar later is het gebouw opgetrokken tot de 11de verdieping. Het ondergronds gedeelte met het congrescentrum is volledig in ruwbouw afgewerkt. Het gelijkvloers is winddicht en de aannemer is overal bezig met het plaatsen van de ramen. In het gebouw bevindt zich een sterk staaltje vakwerk. Een brug verbindt de twee 'voeten' van het gebouw. Die constructie overbrugt het glaspaviljoen. De zijspanten vormen de gevels van de 4de en 5de verdieping van het torengebouw. De brug is intussen volledig in de betonconstructie opgenomen. Eind 2018 moet het nieuwe provinciehuis operationeel zijn.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo