Zonwering

5 verrassende weetjes over zonwering

5 verrassende weetjes over zonwering
Energiezuinig bouwen én wonen is meer dan ooit aan de orde. Dat zonwering een grote rol kan spelen in comfortabel en energievriendelijker wonen, laat specialist Harol zien in vijf minder gekende tips rond zonwering.

1. Donkere doeken weren meer warmte

Over smaken valt dan misschien niet te twisten, maar de kleur van je zonweringdoek bepaalt wel hoeveel warmte er nog binnenkomt. Concreet laten lichte kleuren meer uv-stralen door dan donkere tinten. Een screen in antraciet is dus efficiënter dan een screen in okergeel, precies omdat ze meer warmte absorbeert. Harol deed alvast de test: een doek in een donkere kleur filtert meer dan 90% van de zonnestraling – te vergelijken met het beschermingseffect van een zonnecrème factor 50. Ook meegenomen: bij een donkere zonweringdoek kan je makkelijker naar buiten kijken. Ideaal om schaduw te creëren, terwijl je toch het zicht naar buiten behoudt.

2. Zonwering heeft een positief effect op het S-peil

Sinds 2018 gelden er strengere energienormen voor nieuwbouw, met een E-peil van 40 en een S-peil van 31. Met de komst van dit S-peil (dat inzicht geeft in de kwaliteit van de gebouwschil) wordt niet alleen de isolatiegraad beoordeeld, maar ook de zonnetoetreding. Hoe zit het met de oriëntatie en beschaduwing van de ramen? Zijn er screens, jaloezieën of andere zonwerende schermen voorzien? De manier waarop de zon invalt én hoe je oververhitting vermijdt, speelt voortaan een belangrijke rol. Bouwen met grote raampartijen is nog mogelijk, maar ontwerpers moeten wel vooraf rekening houden met zonwerende oplossingen. Voor grote glasgevels ontwikkelde Harol een innovatief voorzetscreen: veilig, efficiënt én esthetisch.

3. Kies voor zonwering… op zonne-energie

Wist je dat er zonwering bestaat op zonne-energie? Het voorzetscreen SC800-Zip Solar van Harol heeft genoeg aan de zon om volledig autonoom te werken. De batterij zit standaard weggewerkt in de kast (voor een strakke look) en de installatie gebeurt zonder breek- of elektriciteitswerken (voor een intacte bouwschil). De zonwering isoleert zowel thermisch als akoestisch, is zeer windbestendig (tot 80 km/uur) en het scherm is bovendien insectenwerend.

4. Simuleer je aanwezigheid met zonwering

Zonwering kan je automatiseren op verschillende manieren: via een klassieke schakelaar, met afstandsbediening of via weersafhankelijke sensoren die de windkracht, zon en neerslag meten. Dergelijke automatisering verhoogt niet alleen het comfort maar drukt ook de energiefactuur. Een ander voordeel van automatisering is dat je je aanwezigheid kan simuleren tijdens vakantie. Met de besturingssystemen van Harol kan je diverse scenario’s ingeven. Zo kunnen je screens of knikarmschermen elke dag op een ander tijdstip openen en sluiten.

5. Geniet zomer én winter van de voordelen

De troeven van zonwering zijn gekend: niet alleen kan je de energie en lichtinval in huis beheersen, je beschermt ook je interieur én zorgt voor extra visueel comfort. Belangrijk wel: zonwering heeft enkel nut aan de buitenkant van je woning, precies omdat je daar de uv-stralen kan blokkeren voor ze het glas raken en de warmte in huis brengen. Wist je trouwens dat zonwering een verschil kan betekenen van 5 tot 7 graden? Daar kan je trouwens ook in de winter je voordeel mee doen. Zo geeft neergelaten zonwering ’s nachts een extra laag isolatie die helpt de warmteverliezen te beperken. Op die manier draagt zonwering ook in de koudere maanden bij tot een beter binnenklimaat én energiebesparing.

Ook interessant