Binnenafwerking

5 tips voor het schilderen van je trap

5 tips voor het schilderen van je trap
Kan je trap wel een opknapbeurt gebruiken, maar is er even geen budget beschikbaar om alles helemaal opnieuw aan te laten leggen? Dan kun je natuurlijk ook gewoon zelf aan het schilderen gaan. Het kost je even wat tijd en energie, maar het eindresultaat maakt het over het algemeen meer dan waard! Bij het schilderen van een trap komt wel net wat meer kijken dan wanneer je een muur besluit te schilderen. Een aantal handige tips zijn dan ook zeker mooi meegenomen!

1. Kies de juiste verf

Kies je voor een matte verf, of ga je voor een glansverf? De uiteindelijke resultaten wanneer de trap helemaal geschilderd is zijn natuurlijk totaal verschillend van elkaar. Wat past het beste binnen het interieur in de omgeving van je trap? Een industrieel interieur zou het bijvoorbeeld beter doen met een matte antraciet grijze verf in ral 7016. Terwijl een glanzende helderwitte trap in ral 9010 het juist in het moderne interieur weer ontzettend goed doet. Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om duurzaam te verven. Leuk om eens creatief mee aan de slag te gaan!

2. Start van de voorbereiding

Voordat je daadwerkelijk aan het verven gaat is, vooral wanneer het om de trap gaat, een goede voorbereiding nodig. Voorbereiding wanneer het om het algemene kluswerk gaat, maar ook wanneer het specifiek om het schilderen van die trap gaat. Zorg dat je alle materialen in huis hebt en dat de ruimte goed voorbereid is.

3. Resten verwijderen

En het egaliseren van de trap is minder lastig dan je denkt. Ook wanneer deze bekleed is geweest met tapijt. Maak gewoon een sopje met warm water en zeep, en maak de traptreden goed nat. Laat het vervolgens even inwerken, en herhaal het na een uurtje of drie nog een keer. Zo weet je zeker dat de treden goed doordrenkt zijn. Na deze behandeling tweemaal uitgevoerd te hebben, kun je de lijmresten na gemiddeld zo’n acht uur makkelijker van de treden halen. Gebruik eventueel een plamuurmes om dit wat makkelijker te maken.

4. Laatste voorbereiding

De laatste stap in de voorbereiding is het ontvetten en schuren van de trap. Zorg dat je alle onderdelen van de trap goed ontvet, en na een uurtje even losjes opschuurt. Op deze manier is de trap mooi egaal, en kun je er vervolgens met de verfkwast overheen.

5. Het verven

Breng de verf vervolgens in verschillende lagen aan, en laat iedere (dunne!) laag een paar uur drogen. Hoe dunner je de lagen aanbrengt, hoe groter de kans op een mooi, egaal eindresultaat.