Muurbekleding

Zwart? Wit? Grijs? Welke kleur neem jij in huis?

Zwart? Wit? Grijs? Welke kleur neem jij in huis?
Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren. Maar toch is het niet gemakkelijk de kleuren van je interieur te kiezen. Schilderen doe je immers niet al te vaak en je moet er dus jaren tegenaan zitten kijken. Er zijn een aantal zaken die meespelen in de uiteindelijke kleurkeuze.

De functie van de ruimte

Waarvoor we de ruimte gebruiken, speelt een grote rol in de keuze van de kleur. Kleuren hebben namelijk een invloed op onze gemoedstoestand. Een opwekkende, zonnige kleur zoals geel of oranje kunnen we dus best gebruiken in ruimtes waar we actief zijn, zoals bijvoorbeeld in de keuken. Zelfs de eetlust kan hierdoor aanzienlijk positief beïnvloed worden.

In de slaapkamer, waar we liever zo weinig mogelijk prikkels krijgen, opteren we voor blauw- en groentinten die rust uitstralen.

Glans

De mate van glans heeft ook invloed op de gevoelstemperatuur. Een glanzende verf kan soms heel koel en kil overkomen. Farrow and Ball Krijtverf, daarentegen is een matte verf die uitermate geschikt is om een gezellige sfeer in de woning te creëren. Deze verf heeft een goed dekkende laag, terwijl de muur toch kan blijven ademen. Dit vermindert de kans op vochtproblemen.

Lichtival

Als er veel natuurlijk licht binnen komt, worden de kleuren ook als warmer ervaren. Een zuidelijk gerichte living kan een koelere tint verdragen. Omgekeerd kan je voor een kamer die aan de noordzijde van de woning ligt beter warmere kleuren kiezen, omdat het noordelijk licht de kleuren van nature koeler maakt.

De rest van de ruimte

Het is uiteraard ook belangrijk eens te kijken welke andere kleuren er in de ruimte te zien zijn. Daarbij denken we aan de meubels, vloerbekleding en gordijnen. Sommige van deze zaken zijn misschien ook aan vervanging toe en kunnen mee ingepast worden in het kleurschema, maar voor een vloer ligt dat wellicht wat moeilijk. Daarom nemen we deze elementen mee in overweging.

Accentkleuren

De accentkleur is de meest opvallende kleur in de kamer. Hier wordt de focus naartoe gebracht. In de slaapkamer kan dat bijvoorbeeld het hoofdeinde van het bed zijn. In de living zou het de schoorsteenmantel kunnen zijn, of de plaats waar je een schilderij zou ophangen. Met accentkleuren kan je best niet overdrijven. Ze kunnen al snel overweldigend overkomen.

Ook interessant