5 tips voor het kiezen van de beste makelaar

26 april 2023 Bron: Bouw & Wonen
5 tips voor het kiezen van de beste makelaar
De woningmarkt is de laatste jaren dagelijks in het nieuws geweest. De coronacrisis zorgde er onder andere voor dat de huizenprijzen binnen no time de lucht in schoten, waardoor de huizenmarkt voor veel starters niet echt toegankelijk is geweest.

Nu die woninggekte grotendeels over lijkt te zijn, maak je als starter weer wat meer kans om een huis te kopen in Nederland. Een makelaar, zoals een makelaar Zwijndrecht, kan je hierbij helpen. In dit artikel lees je enkele onmisbare tips om de beste makelaar voor jou uit te kiezen.

1. Ga voor een lokale makelaar met kennis en ervaring

Het is in ieder geval belangrijk om voor een makelaar te gaan die de buurt of de plaats waar jij van plan bent iets te gaan kopen goed kent. Zo'n professional weet namelijk precies waar hij of zij op moet letten, wat de actuele waarde is van woningen en wat je wel of niet moet doen als potentiŽle koper - helemaal nu de gekte op de woningmarkt verdwenen is. Daarnaast kan hij of zij met de nodige kennis en ervaring de juiste huizen naar jouw wensen uitzoeken. Ideaal!

2. Maak kennis met meerdere makelaars in de buurt

Grote kans dat er meerdere makelaars in de buurt zijn waar je uit kunt kiezen. Hoe maak je dan de keuze die het beste bij je past? Simpel: door in gesprek te gaan met meerdere makelaars. Op die manier weet je een beetje welke makelaar op welke manier te werk gaat, wat de kosten zijn en wat je zoal kunt verwachten. Zie het als een soort makelaars met elkaar vergelijken zodat jij de beste keuze kunt maken.

3. Ga voor een persoonlijke klik met een makelaar

Wat van belang is bij de uiteindelijke keuze is dat je een makelaar kiest waarmee je een persoonlijke klik hebt. Een huis kopen is niet niks; het is niet hetzelfde als even een brood kopen bij de bakker. Je wil het liefst voor een huis gaan waar je echt blij van wordt en waar je hart dus sneller van gaat kloppen. Een persoonlijke klik met een makelaar kan hier goed bij helpen, zodat hij of zij echt inziet waar jullie naar op zoek zijn. Daarmee is het vertrouwen tegelijkertijd beter en loopt het hele proces fijner.

4. Weet wat je moet vragen aan een makelaar

Wanneer je meerdere gesprekken met makelaars inplant, is het goed om te weten wat je hem of haar zoal moet vragen. Kun je het al over een specifieke woning hebben, dan wil je daar natuurlijk meer over weten. Wat kun je wel of niet overbieden, wat voor een huis is het precies, is de woning instapklaar of moet je nog gaan verbouwen? Stel een lijstje met vragen op dat je kunt gebruiken in de gesprekken met de makelaars zodat je een goede keuze kunt maken.

5. Ga online en offline op zoek naar ervaringen van anderen

Wat je tot slot kunt doen om een goede makelaar te vinden, is online ťn offline op zoek gaan naar de ervaringen van anderen. Misschien heb je in je vriendenkring wel mensen die net een huis hebben gekocht of wie weet heb je online iets voorbij zien komen. Vraag anderen naar goede ervaringen met een makelaar in de buurt; mond-tot-mondreclame werkt toch vaak het beste. Ook online vind je volop informatie over makelaars, zoals recensies en beoordelingen. Kijk daar goed naar bij het kiezen van een makelaar.


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo