Vastgoed

Steeds minder Belgische gezinnen kunnen zich een nieuwbouwwoning veroorloven

Steeds minder Belgische gezinnen kunnen zich een nieuwbouwwoning veroorloven
Steeds minder Belgische gezinnen kunnen zich een nieuwbouwwoning of -appartement veroorloven. Uit cijfers van buurtontwikkelaar Matexi en vastgoeddataplatform Realo blijkt dat de groep die toegang heeft tot nieuwbouwvastgoed sinds 2021 is gehalveerd. Deze analyse is gebaseerd op de Nieuwbouwbarometer, die de prijsevoluties op de Belgische nieuwbouwmarkt in kaart brengt. Terwijl de vastgoedprijzen relatief stabiel blijven, hebben vooral de gestegen hypotheekrentes de betaalbaarheid flink onder druk gezet.

Nieuwbouw steeds minder bereikbaar voor gezinnen

Volgens de berekeningen van Matexi en Realo kan momenteel nog slechts 4,2% van de Belgische huishoudens zich een nieuwbouwappartement veroorloven. Voor nieuwbouwhuizen is dat zelfs maar 2,4%. In 2021 lagen deze percentages nog op respectievelijk 9,1% en 4,5%. Hoewel er in 2024 tijdelijk wat verlichting kwam door lagere rentevoeten, lijkt deze trend alweer omgekeerd door recente renteverhogingen en geopolitieke onzekerheden.

Deze studie is de eerste die de evolutie van de betaalbaarheid van (nieuwbouw)vastgoed wil kwantificeren, om op deze manier het onderscheid tussen de nieuwbouwmarkt en de bestaande vastgoedmarkt nog beter te duiden. Daarbij dient te worden opgemerkt dat de prijzen voor nieuwbouwvastgoed minder hard stijgen dan de bouwkosten zelf. Dit creëert een aanzienlijk spanningsveld op de Belgische woningmarkt, met een groot risico op totale verlamming van de activiteit.

De Nieuwbouwbarometer keek ook naar regionale verschillen in betaalbaarheid. De analyse toonde aan dat de betaalbaarheid in Wallonië iets beter is dan in Vlaanderen en dat in Brussel het aandeel huishoudens dat zich een nieuwbouwwoning kan veroorloven het laagst is.

Prijzen in Q2 wijken niet af van langetermijntrend

In tussentijd ziet het er niet naar uit dat er snel verandering komt in de evolutie van de prijzen voor nieuwbouwvastgoed in België. Dat blijkt uit de tweedekwartaalupdate van de Nieuwbouwbarometer. De prijzen van een gemiddeld nieuwbouwhuis en -appartement stegen respectievelijk met 2,36% en 2,50% in vergelijking met vorig jaar. Deze stijging loopt gelijk met de algemene inflatie, waardoor prijzen in reële termen gelijk blijven. De langetermijntrend van gestaag stijgende prijzen blijft dus onveranderd.

In Vlaanderen blijft de prijsevolutie zowel voor huizen als appartementen onveranderlijk stijgend. Nieuwbouwhuizen werden 2,68% duurder in vergelijking met vorig jaar. Voor appartementen is er sprake van een stijging met 2,81%.

In Wallonië lopen de prijsevoluties voor huizen en appartementen uiteen. Terwijl de prijzen voor appartementen in vergelijking met vorig jaar nog met 1,65% stijgen, maken de huizenprijzen nagenoeg pas op de plaats met een toename van 0,85%.

In Brussel, waar er wegens het beperkte volume aan nieuwbouwhuizen enkel cijfers zijn over de appartementen, tekent zich voor het tweede kwartaal op rij een stagnatie van de prijzen af, met een jaar-op-jaar evolutie van +0,04%.

Dit resulteert in de prijzen en prijsevoluties die op de volgende pagina te lezen vallen.

Roel Helgers, Market economist bij Matexi:
"De gestegen hypotheekrentes in combinatie met gestegen bouwkosten vormen een perfecte storm op de vastgoedmarkt: de kostprijs waarvoor nieuwbouw kan gerealiseerd worden ligt voor steeds meer huishoudens boven het prijspunt dat ze zich kunnen veroorloven. Dat dit plaatsvindt op een moment waar er een historische nood is aan bijkomend woonaanbod is op zijn zachtst uitgedrukt zorgwekkend, en raakt vooral jongere gezinnen en kwetsbare groepen."


Fabrice Luyckx, data analyst bij Realo:
"Dat we ondanks de gestegen bouwkosten slechts beperkte prijsstijgingen zien in Wallonië en Brussel, illustreert een toegenomen spanning. Ook in Vlaanderen stijgen de prijzen voorlopig volgens de verwachtingen, maar zien we niet meer de felle prijsstijgingen van 2021 en 2022 - en neemt ook hier de spanning toe."