Vastgoed

4 op de 10 vijftigplussers willen nog vóór pensioen verhuizen naar kleinere woning

4 op de 10 vijftigplussers willen nog vóór pensioen verhuizen naar kleinere woning
Maar liefst vier op de tien Vlaamse 50-plussers willen nog vóór hun pensioen verhuizen naar een kleinere woning die al op maat is van een oude dag. Dat blijkt uit een nieuw woononderzoek bij 1.000 Vlaamse vijftigplussers van Hillewaere, een van de grootste vastgoedspecialisten van Vlaanderen. “In vergelijking met tien jaar geleden, is de nieuwe generatie 50-plussers veel meer bezig met hun toekomst. Vaak hebben ze bij hun eigen (groot)ouders gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om tot de laatste dag in de vertrouwde grote gezinswoning te wonen. Daarom verhuizen ze steeds vaker naar een andere woonst terwijl ze nog over een hoger maandelijks inkomen beschikken”, zegt Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed. Volgens de enquête zijn de belangrijkste redenen om vroeg te verhuizen: de vrees voor onnodig veel onderhoud, een opeenstapeling van renovatie- en energiekosten én mogelijke ongevallen door obstakels zoals steile trappen.

De Vlaming doet steeds vaker aan pensioensparen en stilaan krijgt ook vastgoed daarin een prominente plek. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat een gemiddelde bediende tegenwoordig al zeker zeven volledige netto jaarlonen opzij moet zetten om dezelfde levensstandaard te behouden na zijn of haar pensioen. Als daar plots nog renovatiekosten bijkomen, loopt de maandelijkse last al snel hoog op. Daarom investeren vele Vlamingen liever in een nieuwe, kleinere woning die daarenboven comfortabeler is om van een oude dag te genieten. Zo willen dezer dagen maar liefst vier op de tien Vlaamse vijftigplussers nog vóór ze met pensioen gaan verhuizen naar een kleinere woning met o.a. minder trappen en slaapkamers, minder onderhoud, en minder kosten. Bijna de helft van hen gaat zelfs resoluut voor een appartement (46%). Dat blijkt uit de nieuwe studie die vastgoedmakelaar Hillewaere Groep liet uitvoeren door marktonderzoeksbureau iVox. Dat meer vijftigplussers 'vroeg' verhuizen, heeft volgens vastgoedspecialist Roel Druyts een logische verklaring.

“We merken al enige tijd dat meer vijftigers een stuk bewuster bezig zijn met hun pensioen dan goed tien jaar geleden. Ze beseffen dat ze minder goed te been zullen worden én dat die grote gezinswoning wel eens veel onderhoud kan vragen. Meestal maken ze die klik wanneer de kinderen het huis uit zijn en ze merken dat de indeling van hun woning niet meer voldoet aan hun levensstijl. Met nog een 10- à 15-tal jaar werken voor de boeg, kunnen ze nog gemakkelijker een nieuwe woonlening afbetalen. Die is doorgaans niet al te zwaar, dankzij de opbrengst uit de verkoop van hun huidige woning.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed


Praktische kant domineert

Ook opvallend in de studie is dat vooral vrouwen het belangrijker vinden om niet te groot meer te wonen, dichtbij het openbaar vervoer én voldoende winkels met basisvoorzieningen zoals een bakker en een supermarkt in de buurt te hebben. Mannen lijken minder ver vooruit te denken en vinden op hun beurt vooral een grote tuin belangrijk.

“Bij klassieke koppels is dat verschil in de praktijk ook herkenbaar. Zo neemt de vrouw vaak als eerste contact om een huisbezoek in te plannen en heeft zij dikwijls de beslissende stem in het al dan niet aankopen van de woning. Hoe dat precies komt, daar hebben wij het raden naar. Maar het valt wel op dat vrouwen doorgaans praktischer lijken ingesteld en verder vooruit kijken.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed


Verhuizen voor pensioen
Ook als we naar de provincies kijken, zijn er enkele opvallende verschillen merkbaar. Vooral in de provincies Antwerpen (42 procent) en Limburg (45,5 procent) willen vijftigplussers nog vóór hun pensioen verhuizen naar een woning die meer voldoet aan de noden van een oude dag. Dit heeft volgens Druyts vooral te maken met de ligging.

“De provincies Antwerpen en Limburg tellen meer landelijke gebieden met vaak grotere en vrijstaande woningen. Het is dus voor die mensen vaak van belang om op latere leeftijd compacter te wonen. Zoals het onderzoek ook aantoont, willen ze vaak dichter in kernen wonen waar winkels en openbaar vervoer op wandel- of fietsafstand zijn. Die wensen krijgen wij ook heel vaak te horen van onze klanten.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed


tweede woning

Budget en ontzorging

Uit het onderzoek blijkt nog dat het prijskaartje van de nieuwe geschikte woning tussen de 250.000 en 350.000 euro mag liggen, en dit zonder registratierechten of btw en notariskosten. Toch is dat volgens Druyts vaak een utopie. Kopers komen uiteindelijk snel boven dat bedrag uit, omdat ze voor nieuwbouw kiezen.

“Wie in een oudere woning woont, heeft vaak een verkeerd beeld van wat een nieuwe(re) woning vandaag kost. Verhuis naar nieuwbouw vraagt bijvoorbeeld al snel een groter budget maar anderzijds wordt daar vaak vergeten dat je energiekosten gigantisch lager liggen. Als je dat verschil in maandelijkse kosten op termijn gaat uitrekenen, dan merk je wel waar je kan winnen.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed


Volgens Druyts valt het ook op dat vijftigplussers dezer dagen veel minder tijd willen besteden aan administratieve rompslomp en vooral ontzorgd willen worden.

“Je botst als huizenjager vaak op hetzelfde probleem: ga je eerst je huidige woning verkopen of eerst de nieuwe aankopen? Dat veroorzaakt onnodige stress. Waar wij vroeger alleen aangesproken werden voor de verkoop van een woning, ligt die rol nu dubbel en gaan we vaak tegelijk op zoek naar de aankoop van een nieuwe woning. Dat is een hele uitdaging, maar bezorgt de klant wel de nodige gemoedsrust.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed


Aanvullen van pensioen

Tot slot onthult het onderzoek nog dat één op de tien bevraagden een tweede woning heeft. Iets meer dan de helft daarvan, 53 procent om precies te zijn, geeft aan dat deze tweede woning dient als extra inkomstenbron tijdens hun pensioen.

“Vijftigplussers hebben vaak hun eigen woning afbetaald. Op dat moment valt er een zware maandelijkse last weg, of erven ze al eens een mooie som en komt er dus kapitaal vrij. Het zit nu eenmaal in de Vlaming om te investeren in vastgoed. Een aantal onder hen kiest dan vaak voor een extra woning die dient als opbrengstwoning, al dan niet met een kleine bijkomende lening. Zo worden nieuwbouwappartementen in onze portefeuille voor de helft aangekocht met het oog op verhuur.”

Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed


Beweegredenen voor verhuis
Van de bevraagden die geen tweede woning bezitten, geeft een vijfde aan dat ze dat wel willen. De populairste bestemmingen voor een tweede verblijf zijn tot slot de Belgische kust (41 procent) en het buitenland (27 procent), zoals het zuiden van Frankrijk en Spanje.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 19 en 20 oktober 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Ook interessant