Nieuwbouw

30 nieuwe woongelegenheden aan de stadsrand van Bree

Projectontwikkelaar Jansen Development bouwt 30 nieuwe wooneenheden in Bree. Woonproject ’t Stift bestaat uit 17 woningen en 13 appartementen. Uiteenlopende doelgroepen, van 50-plussers en jonge gezinnen tot alleenstaanden, kunnen er terecht. ’t Stift betekent een trendbreuk. Voor het eerst in 10 jaar komen er ruime woningen bij aan de rand van de stad. Op deze manier kan Bree, dat sinds 2005 maar liefst 1.200 extra inwoners aantrok, verder groeien.

‘t Stift, zo luidt de toepasselijke naam van een nieuw woonproject, gelegen op de hoek van de Bocholterstraat en Stift in Bree.

Steven Jansen (zaakvoerder Jansen Development) staat in voor de ontwikkeling van dit project: “In totaal bouwen we 30 duurzame wooneenheden. Het wordt een gezonde mix van woonvormen. Zo realiseren we 17 woningen, met een oppervlakte die varieert van 144 tot 156 m² (plus tuin en parking). Het bijzondere is dat je hier levenslang kan wonen, in een rustige omgeving aan de rand van de stad. Zo beschikken alle woningen over een slaapkamer en een badkamer op het gelijkvloers. Bovendien zijn de woningen rolstoeltoegankelijk.”

Naast de 17 woningen zijn er ook 13 appartementen te koop, met een oppervlakte van respectievelijk 78 m² (1 slaapkamer), 104 m² (2 slaapkamers) en 152 m² (duplex met 3 slaapkamers). De wooneenheden gaan nu in verkoop. Volgens de planning starten de bouwwerkzaamheden in september 2014, zodat de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen in maart 2016.

30 nieuwe woongelegenheden aan de stadsrand van Bree

Trendbreuk met voorbije 10 jaar

Woonproject ’t Stift vormt een trendbreuk met de voorbije 10 jaar, weet Mario Knippenberg (schepen van ruimtelijke ordening Stad Bree): “Tussen 2010 en 2020 heeft Bree nood aan 950 bijkomende woongelegenheden. Dat streefdoel willen we halen, ondanks de beperkte investeringsmarge van de stad. Een dergelijk privé-project is dan ook heel welkom. Het voorbije decennium kwamen er in onze stad vooral appartementsblokken bij. Dit project versterkt het woonaanbod in Noordoost-Limburg. Hier vind je namelijk niet alleen appartementen, maar ook ruime, kwalitatieve woningen.”

Voor 50-plussers, jonge gezinnen en alleenstaanden

Stad Bree kent de bouwvergunning toe omdat ’t Stift een betaalbare woonoplossing biedt voor drie belangrijke groepen inwoners, legt Mario Knippenberg uit: “De woningen zijn geschikt voor levenslang wonen, zodat oudere mensen langer zelfstandig kunnen wonen. Dat is erg interessant voor 50-plussers die dichtbij de stad willen leven. Ten tweede kan het toenemende aantal jonge gezinnen met kinderen op deze manier betaalbaar (blijven) wonen in Bree. Tenslotte krijgen alleenstaanden op ’t Stift de mogelijkheid zich in een kwaliteitsvolle omgeving te ontplooien. Een belangrijke doelgroep, aangezien alleenstaanden meer dan 1 op 4 woningen in Bree betrekken. In Bree centrum ligt dat aantal zelfs op 50%.”

Link tussen centrum en stadsrand

Woonproject ’t Stift is een puzzelstuk dat perfect in de Breese woonpuzzel past, weet Liesbeth Van der Auwera (burgemeester Stad Bree): “Momenteel ligt ‘t Stift, op een leegstaande woning en een oude stelplaats voor bussen na, braak. Dankzij dit project verdwijnt een wat vergeten plek in Bree. ’t Stift vormt een link tussen het centrum en de periferie. Gelegen op een boogscheut van de Markt en het Vrijthof, vult dit project een lege ruimte binnen het kleinstedelijk gebied in. Daarenboven versterken we het sociaal weefsel. ’t Stift ligt op loopafstand van onze scholen, sportaccommodaties en culturele centra, zodat de nieuwe bewoners voluit kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven.”

30 nieuwe woongelegenheden aan de stadsrand van Bree

1200 extra inwoners sinds 2005

De moderne woonstad Bree trekt almaar meer inwoners aan, stelt de burgemeester tevreden vast: “In Bree kan je shoppen, iets eten of drinken, cultuur opsnuiven, natuur ontdekken of sporten. Bovendien bevinden zich hier flink wat scholen en bedrijven. Sinds 2005 kreeg Bree er dan ook een ‘klein dorp’ bij, in de vorm van 1200 inwoners. Een bevolkingsgroei van 8,3%, met pieken van 1,8% groei in 2007 en 1,7% in 2008. Deze stijging zet zich duidelijk door, met meer dan extra 180 inwoners sinds begin 2014.”

Ook interessant