3 tips voor het gebruik van multiplex platen

Bron: Bouw & Wonen
3 tips voor het gebruik van multiplex platen
Als je zelf graag de handen uit de mouwen steekt en dingen creŽert, is multiplex een voor de hand liggende keuze. Multiplex is makkelijk te bewerken, ziet er heel natuurlijk uit en is heel sterk. Daarom wordt het vaak gebruikt voor meubels, interieur, speelgoed of allerhande constructies. In dit artikel lichten we 3 zaken toe om rekening mee te houden bij het aanwenden van multiplex.

Samenstelling

Als je het hebt over een multiplex plaat, kan je het over heel veel verschillende soorten plaat hebben. In de basis is het wel hetzelfde, namelijk dunne lagen houtfineer, kruislings op elkaar gelijmd en geperst worden tot een plaat. Daarom ziet het oppervlak van zoín plaat eruit als massief hout. Aan de randen is het dan weer duidelijk te zien dat het bestaat uit verschillende lagen. Het voordeel van multiplex ten opzichte van massief hout, is dat het minder werkt onder invloed van vocht en wisselende temperaturen. Multiplex is bovendien ook veel vlakker en laat toe om het ontwerp heel strak af te werken.

Soorten

Er zijn vele varianten van multiplex die elk hun eigenschappen hebben. Deze zijn sterk afhankelijk van het hout dat gebruikt wordt om de platen samen te stellen. We noemen hier enkele voorbeelden van hout dat gebruikt wordt om de multiplex platen te maken en hun voordelen.

Multiplex berken is een van de meest gebruikte varianten. Het is heel sterk en oogt ook zeer mooi. De fineerlagen zijn heel dun, waardoor meer lagen kunnen gebruikt worden voor eenzelfde dikte van plaat. Dit maakt de plaat sterker en zorgt ervoor dat ze niet zal doorbuigen onder druk. Als het goed behandeld wordt, kan het ook gebruikt worden in vochtige ruimtes. Verderop bespreken we een soort die nog beter bestand is tegen nat.

Multiplex populier heeft een erg zachte en warme, natuurlijke uitstraling waardoor het uitermate geschikt is voor gebruik in het interieur. Het is ook een lichtgewicht materiaal, wat maakt dat het ook veel gebruikt wordt voor speelgoed.

Voor het gebruik buitenshuis of in de badkamer, kan multiplex Okoumť watervast gebruikt worden. Deze is watervast verlijmd en het okoumťhout werkt minder onder invloed van weer en wind. Als het echt in vochtige omstandigheden gebruikt wordt, kan het best ook nog goed afgewerkt worden met een goede grondlaag of transparante lak. Het kan zelfs voorgegrond aangekocht worden. Dat bespaart extra handelingen.

Werken met multiplex

In de basis is multiplex dus eigenlijk gewoon hout. Daarom laat het zich grotendeels behandelen zoals hout. Het kan verzaagd worden, er kan makkelijk in geboord worden, het laat zich makkelijk monteren net zoals hout. Bij het schroeven is het belangrijk om voor te boren, zodat het materiaal niet gaat splijten. Het is ook nodig om het goed op te schuren om splinters te voorkomen. Achteraf kan het afgewerkt worden met een grondlaag of lak.

Om samen te vatten kunnen we stellen dat multiplex plaat kan behandeld en verwerkt worden zoals massief hout, maar dat het lichter en sterker is en minder beÔnvloed wordt door vocht en temperatuurschommelingen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo