Duurzaam Bouwen

2016 is het jaar om zonnepanelen te installeren

Het is al langer geweten dat het plaatsen van zonnepanelen een meer dan rendabele investering is. Echter, 2016 is het beste jaar tot nu toe om te investeren in zonnepanelen. Dit onder andere doordat de elektriciteitsfactuur in Vlaanderen fors gestegen is in vergelijking met vorig jaar en we verwachten ook niet dat dit de komende jaren zal dalen, in tegendeel zelf. Wees baas over uw eigen energiefactuur.

Waarom zonnepanelen dit jaar nog plaatsen?

2016 is het jaar om zonnepanelen te installeren

Elektriciteit fors duurder in 2016

In 2016 is de prijs van elektriciteit met meer dan 30% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit komt door allerlei maatregelen die de regering heeft genomen.
Zo is de BTW op elektriciteit verhoogd van 6 % naar 21 %. Daarnaast hebben de netbeheerders hun distributienettarieven verhoogd en is gratis elektriciteit afgeschaft. Ook de invoering van het prosumententarief (prosumenten zijn consumenten die zelf hun energie of een deel ervan opwekken) in 2015 zal dit jaar verder stijgen. Dit zal vooral particulieren raken in hun portemonnee.

Turteltaks

De bekendste maatregel is de Vlaamse energieheffing of beter bekend als de fel besproken ‘Turteltaks’. Deze heffing bedraagt ongeveer 130 euro per jaar voor een gemiddeld gezin. Deze historische heffing dient om de schuldenput te vullen welke destijds werd gemaakt door de totaal misberekende groene stroomcertificaten. Zoals de nieuwe Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein al verschillende keren heeft aangegeven, zouden zo veel mogelijk Vlamingen zonnepanelen moeten installeren om deze Turteltaks naar beneden te halen.

Al deze maatregelen zorgen voor een prijsstijging van de energiefactuur voor een gemiddeld Vlaams gezin van 805 euro per jaar naar maar liefst 1147 euro. Een jaarlijkse prijsstijging van net geen 350 euro!
Laat deze maatregelen uw elektriciteitsfactuur niet meer beïnvloeden en produceer uw eigen gratis energie. Vraag hier vrijblijvend meer informatie aan.

Zonnepanelen versus spaarboekje

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen is 8 jaar. Deze gaan gemiddeld 25 jaar mee. Met andere woorden, zonnepanelen produceren gratis energie gedurende 17 jaar. Aan de huidige energieprijzen betekent dit een winst van net geen 20 000 EUR voor een gemiddelde investering van slechts 6 500 euro. Dit is een jaarlijkse interest van maar liefst 8,4%!

Ons spaarboekje levert nu 0,8 % rente op. Indien je 6 500 euro op een spaarboekje stalt is dit na 25 jaar net geen 1 500 euro winst.

Zonnepanelen leveren op 25 jaar tijd 18 500 euro meer op dan een spaarboekje!

2016 is het jaar om zonnepanelen te installeren

Conclusie: wel of geen zonnepanelen in 2016?

2016 is het meest interessante jaar tot nu toe om zonnepanelen te plaatsen. In 2015 was de winst al hoog, namelijk 15 000 euro maar in 1 jaar tijd is dit opgelopen tot 18 500 euro . De grootste oorzaak hiervan zijn de verder stijgende energieprijzen, welke in de toekomst nog verder zullen stijgen. Zonnepanelen zijn in 2016 dus zeker een goede investering. Kies nu voor uw eigen gratis energie en vraag hier vrijblijvend meer informatie.

Ook interessant