Duurzaam Bouwen

Tommelein werkt drempels voor hernieuwbare energie weg

Afgelopen vrijdag keurde de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet warmtenetten en het voorontwerp van decreet om de aansluitbaarheid van gas te regelen goed. Groene warmte krijgt een duw in de goede richting, de verplichting om 95% van de huizen een aansluiting op aardgas te bieden verdwijnt en het verbod om zonnepanelen-installaties uit te breiden binnen de drie jaar wordt geschrapt. ‘Hernieuwbare energie is niet alleen belangrijk om onze Europese klimaatdoelstellingen 2020 te halen, maar ook voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. De drempels om te investeren in hernieuwbare energie halen we daarom zoveel mogelijk weg’, zegt minister van Energie Bart Tommelein.

Kader voor warmtenetten

Hoewel de technologie van warmtenetten al een tijdje bestaat, hinkt ons land achterop ten opzichte van de buurlanden. In Denemarken zijn maar liefst twee derde van alle warmteverbruikers erop aangesloten, maar in Vlaanderen is het aantal netten nog steeds beperkt. De belangrijkste reden hiervoor is de zeer sterke uitbouw van ons aardgasnet.

Wat zijn de voordelen van warmte- en koudenetten?
  • Ze kunnen gevoed worden met hernieuwbare energiebronnen en dragen zo bij tot het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen 2020.
  • Ze zijn energie-efficiënt want hergebruiken restwarmte (van industriële processen) om gezinnen, overheidsgebouwen,.. van warmte te voorzien.
  • Ze zorgen ervoor dat (energie-intensieve) bedrijven verankerd worden in de regio doordat ze geconnecteerd zijn aan een warmtenet (om restwarmte te verkopen of af te nemen). Zo hebben die bedrijven een competitief voordeel.

Tot nu toe was de distributie van warmte en koude echter niet gereguleerd. ‘Vandaag brengen we daar verandering in, zodat de prille markt van warmte-energie de duidelijke en transparante regels krijgt die ze nodig heeft, met zo weinig mogelijk administratieve lasten’ aldus Bart Tommelein. ‘Met dit warmtekader, dat we verder zullen uitwerken in overleg met de sector, willen we bedrijven, organisaties en lokale overheden stimuleren om warmte- en koudenetten aan te leggen. Ons doel is om een derde van de doelstelling hernieuwbare energie in Vlaanderen in te vullen met groene warmte.’

Geen verplichte aansluitbaarheid gas

Ons aardgasnet is zeer sterk uitgebouwd. Als gevolg van de oliecrisis lag er vanaf de jaren ’70 een sterke nadruk op de hoge aansluitingsgraad van aardgas voor verwarming. In het Energiedecreet (2009) werd dit in verplichtingen gegoten via de aansluitbaarheidsgraaddoelstellingen. In 2015 moest in stedelijk gebied 95% van de woningen de mogelijkheid hebben zich aan te sluiten op een aardgasleiding. In 2020 zou dit moeten evolueren naar 99% in stedelijk en 95% in landelijk gebied.

Uit een studie van de VREG van juli 2015 blijkt dat dit systeem niet kostenefficiënt is. Er werd ook te weinig rekening gehouden met duurzame alternatieven. ‘We schaffen de doelstellingen volledig af en zullen voortaan werken met een rendabiliteitsanalyse. Voor een woning op een afgelegen plaats is het bijvoorbeeld relatief duur een lange gasaansluiting te voorzien. Als er duurzame alternatieven zijn zoals zonnepanelen, een warmtepomp of de aansluiting op een warmtenet, is het niet nodig te investeren in een dure gasaansluiting’, geeft minister van Energie Bart Tommelein mee.

Zonnepanelen-installaties uitbreiden vanaf dag één

Voor 2014 kregen kleinschalige PV-installaties (<10 kW, type gezin) een hoger steunniveau dan grootschalige installaties. PV-installaties mochten daarom volgens het energiedecreet de eerste 36 maanden niet uitgebreid worden. Zo zorgde men ervoor dat een producent zijn installatie niet kunstmatig kon opsplitsen in kleinere installaties om meer steun te genieten. De invoering van een bandingfactor in 2014 en de afschaffing van steun aan kleinere installaties in 2015 maakt de maatregel overbodig.

‘We schaffen die onnodige beperking daarom af. Ook N-VA-parlementslid Andries Gryffroy had daarvoor al gepleit in het parlement. Zonnepanelen-installaties kunnen nu vanaf dag één uitgebreid worden. Zo nemen we opnieuw een onnodige drempel om te investeren in hernieuwbare energie weg’ besluit Bart Tommelein.

Ook interessant