2 op 3 bouwbedrijven op zoek naar personeel

  BE   17 mei 2022 Bron: Bouwunie
2 op 3 bouwbedrijven op zoek naar personeel
Twee op drie bouwbedrijven hebben op dit moment openstaande vacatures. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. Bij 6 op 10 van hen gaat het zelfs om meer dan één vacature. “Bouwbedrijven zoeken weken, maanden naar geschikt personeel. Maar ofwel zijn er gewoon geen kandidaten, ofwel beschikken ze niet over de juiste competenties. Sommige zaakvoerders doen soms zelfs de moeite niet meer om een vacature te plaatsen, omdat er toch geen reactie komt”, zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens.

De krapte op de arbeidsmarkt in de bouw weerspiegelt zich ook in de lijst van knelpuntberoepen. Denk maar aan beroepen als bekister, stukadoor, dakdekker of sanitaire installateur. Nochtans biedt de bouw heel wat troeven. Waeytens: “Het is een vrij werkzekere sector, je verdient er goed je boterham, je krijgt extralegale voordelen, je bouwt mee aan iemands droom en je leert het vak op het terrein.” Om dat laatste voor kmo’s makkelijker te maken en om meer instroom te krijgen, pleit Bouwunie voor een lastenverlaging voor opleidingen, zodat kmo’s op de werf zelf de kneepjes van het vak kunnen bijbrengen.

9 op de 10 bouwbedrijven zeggen dat ze simpelweg geen of onvoldoende kandidaten vinden. Bij meer dan de helft van de bouwbedrijven die in de voorbije 3 maanden op zoek was naar een nieuwe werkkracht, heeft hun zoektocht (nog) niets opgeleverd. De vacature raakt niet ingevuld. Om meer volk naar de bouw te lokken én om jongeren te overtuigen om te kiezen voor een bouwopleiding, lanceerden werkgevers en werknemers uit de sector de campagne De Bouw Kijkt Verder.

Lastenverlaging voor opleidingen

Kmo’s moeten voor opleidingen een beroep doen op externen, terwijl “grote boîtes” vaak over een eigen opleidingscentrum beschikken. Dat maakt opleidingen voor kmo’s bijzonder duur. Daarom pleit Bouwunie voor een significante lastenverlaging voor het eerste jaar van tewerkstelling voor elke bijkomende aanwerving van een arbeider die nog geen bouwopleiding volgde, en dit specifiek voor bedrijven met minder dan 20 werknemers. Net zoals er nu al een RSZ-vermindering bestaat voor de eerste zes aanwervingen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo