1 op 10 in de bouw is vrouw

7 maart 2022 Bron: Bouwunie
1 op 10 in de bouw is vrouw
1 op 10 mensen die in de bouw werkt (zelfstandigen en werknemers) is vandaag een vrouw. Dat blijkt uit cijfers die Bouwunie, de Unie van het kmo-bouwbedrijf naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart verzamelde. Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens: “Vrouwen zijn een verrijking voor de sector. Ze spreken minder vaak in bouwjargon, zijn meer empathisch en kijken verder dan het puur technische. Vrouwen hebben ook vaker meer oog voor detail”. Toch is er van een echte opmars van vrouwen in de sector nog lang geen sprake.

“De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen blijft vrij stabiel. Niet onlogisch, want heel wat jobs in de bouw blijven vrij fysiek en zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar vrouwen zijn absoluut meer dan welkom. De sector smeekt om extra werkkrachten en er zijn heel wat functies niet die noodzakelijk ‘mankracht’ vragen. En de bouw blijft een mooie stiel. Je creëert iemands dromen of je lost een probleem op.” Hoewel Bouwunie natuurlijk liever geen oorlog in Oekraïne had, ziet de organisatie wel kansen voor de sector. De voornamelijk vrouwen die in ons land terecht zullen komen, kunnen zeker terecht in de bouw, ook al is hun verblijf misschien niet van heel lange duur. “Al het werk dat kan gedaan worden, is meegenomen”, aldus Bouwunie.

Vandaag zijn er 90.885 zelfstandigen in de bouw actief, waarvan 6 procent vrouwen. De bouw stelt 209.733 werknemers tewerk, waarvan driekwart actief is als arbeider. Bij de arbeiders is het aandeel vrouwen eerder beperkt (1,14%). Bij de bedienden ligt dat aantal veel hoger. Bijna 4 op 10 van de bedienden is vrouw. Dat gaat dan bijvoorbeeld over calculators, werfleiders of administratieve krachten.

Bouwroute

Volgend weekend organiseert Bouwunie haar jaarlijkse Bouwroute, een opendeurdag bij Vlaamse bouwbedrijven. Dé ideale gelegenheid voor zowel mannen als vrouwen om niet alleen inspiratie op te doen voor bouw- of verbouwplannen, maar ook om kennis te maken met de sector en wat erbij komt kijken. En om wie weet te kiezen voor een job in de bouw.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo