Verbouwen

1,8 miljoen voor restauratie Huis van de Vrije Schippers in Gent

1,8 miljoen voor restauratie Huis van de Vrije Schippers in Gent
foto Jos Tavernier
Het Huis van de Vrije Schippers aan de Graslei in Gent wordt gerestaureerd en ingericht als havenhuis. Vlaanderen maakt hiervoor 1,8 miljoen vrij. Dat kondigde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan. Het Huis van de Vrije Schippers dateert van rond 1530 en geldt als voorbeeld van de "Brabantse gotiek". Het Havenbedrijf Gent kocht het pand voor 1,85 miljoen euro. "De totale kostprijs van het archeologisch onderzoek, van de volledige restauratie, de inrichting van de ontvangst- en vergaderruimtes en de inrichting van de expositieruimtes wordt geraamd op bijna vier miljoen euro", verduidelijkt CEO Daan Schalck (Havenbedrijf Gent). Vlaanderen zal 1,8 miljoen euro bijdragen in de vorm van restauratiepremies.

De hele restauratieperiode zal 2,5 jaar duren en start in juni met het archeologisch onderzoek. In de kelder zullen havengebonden evenementen plaatsvinden. Op de eerste en de tweede verdieping komen bureau- en vergaderruimtes om onder meer (buitenlandse) klanten, investeerders en hoge gasten te ontvangen. De zolder, met een prachtig dakgebinte, zal dienen als kleine seminarieruimte. Op het gelijkvloers komt een expositieruimte waar Gentenaars en toeristen kunnen binnenlopen.

Het Havenhuis wil zo voor extra promotie voor de haven zorgen, middenin de stad. "We doen er alles aan om de haven dichter bij de mensen te brengen", zegt Mathias De Clercq (Open VLD), voorzitter van het Havenbedrijf Gent. "Het bezoekerscentrum zal aandacht besteden aan het rijke verleden en de beloftevolle toekomst."

Vlaams minister-president Geert Bourgeois verduidelijkte dat de subsidie paste in zijn beleid van herbestemming. "Dit huis zit vol van historiek en symboliek, bovendien ligt het ook in het hart van de stad", klonk het. Bourgeois pleitte ook voor publiekswerking tijdens de renovatie.

Ook interessant