Sloop Rabbattorens in Gent starten met jaar vertraging

  BE   19 maart 2015 Bron: VRT Nieuws
Vanaf 1 april wordt gestart met de sloop van de eerste vijftig meter hoge toren aan het Gentse Rabot. De werken moesten al een jaar geleden zijn gestart, maar asbest en juridische perikelen met een aannemer die naast de gunning greep, veroorzaakten de vertraging.

Tijdens de sloop van de eerste Rabottoren werden vorig jaar asbestsporen gevonden in het pleisterwerk op sommige plaatsen in het gebouw. De werken werden stilgelegd en er volgde een onderzoek. "Asbestexperts bevestigden dat het pleisterwerk zich in intacte toestand bevond en dat er geen asbest vrijkwam", zegt Ivo Blancke (WoninGent). "Er is dus geen gezondheidsrisico voor de mensen die in het gebouw hebben gewoond of voor de buurtbewoners nu de toren al deels is gesloopt."

Omdat het vastgebonden asbest verwijderd moet worden in een hermetische zone, werd een nieuwe aanbesteding gegund. Die werd echter aangevochten door een aannemer, maar WoninGent won de zaak en op 1 april kunnen de sloopwerken starten. Die zouden eind van het jaar afgerond moeten zijn.

Acht lagere torens tegen 2024

In de plaats van de drie hoge woontorens uit de jaren zeventig, zullen tegen 2024 acht lagere torens gebouwd worden met samen ongeveer 360 appartementen. De eerste vijf gebouwen en de publieke ruimte werden door de Antwerpse architecten Poponcini & Lootens ontworpen.

Door de sloop werd en wordt voor 572 gezinnen een nieuw onderkomen gezocht.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo