Verbouwen

Team restauratie stadhuis Antwerpen bekend

De stad Antwerpen heeft het winnende ontwerpteam en het concept voor de restauratie van het stadhuis bekend gemaakt. Het team 'Huis Van De Stad' omvat onder meer de architectenbureaus Hub en Origin. Omdat het stadhuis toe is aan een grondige restauratie, heeft de stad Antwerpen in samenwerking met het team van de Vlaamse Bouwmeester een Open Oproep uitgeschreven. De jury van de internationale wedstrijd heeft het ontwerpteam 'Huis Van De Stad' aangewezen als winnaar.

Het concept van Huis Van De Stad toont, zoals jurylid Christoph Grafe het verwoordde: "een intelligente nederigheid tegenover het gebouw". Het ontwerpteam vertrekt vanuit de "door de eeuwen heen opgebouwde en zichtbaar rijke materiële gelaagdheid van het gebouw".

Erfgoed en eigentijds

De restauratie gaat een stap verder dan enkel herstellen, zo laat de stad weten. Het stadhuis moet "een hedendaags en open huis van bestuur worden". Daartoe moet het gerestaureerde gebouw onder meer " een icoon van waardevol onroerend erfgoed" zijn met "toch een hedendaagse invulling".

Voorts wenst de stad dat het stadhuis georganiseerd wordt volgens een hedendaags werkconcept en dat het een duurzaam monument is, met duurzaamheidcertificaat, dat bijdraagt aan een daling van de CO2-uitstoot.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant