Duurzaam Bouwen

14 zeecontainers zoeken creatieve geesten

14 zeecontainers zoeken creatieve geesten
Te transformeren zeecontainers - © Kamp C
Wederom start Autonoom Provinciebedrijf Kamp C met een traject waarbij de markt en scholen uitgedaagd worden om te experimenteren met nieuwe technieken in de bouw. Sinds deze week beschikt Kamp C over 14 stuks 40ft zeecontainers. Deze gebruikte zeecontainers zijn momenteel leeg en perfect te transformeren tot tiny homes, kantoren, vergaderfaciliteiten of leslokalen, zowel tijdelijk als blijvend.

In de wereld om ons heen is hiervoor genoeg inspiratie te vinden, inspiratie die nog niet goed is doorgesijpeld in de reguliere Vlaamse bouwsector. Om juist die bouwsector, maar ook startups, de hogescholen en zelfs de VDAB te triggeren om samen met ons hiermee te gaan experimenteren heeft Kamp C deze containers aangeschaft.

De containerwoningen of containerkantoren zullen een integraal onderdeel gaan uitmaken van het circulaire bedrijventerrein, dat als doel heeft een soort van fablab of makerspace voor de bouw te zijn. Waar de markt nu al met 3D printen en circulair bouwen kan experimenteren, kunnen zij dit straks ook met de zeecontainers. Bedrijven die zich graag in een dergelijk kantoor willen vestigen op Kamp C worden uitgedaagd om hun handen vuil te maken. Wees er snel bij want er zijn maar 14 containers!

Inspirerend circulair bedrijventerrein

Het gebruik van zeecontainers is nog een redelijk uniek concept in Vlaanderen met één doel: een minimale impact op het milieu met een maximale impuls voor de omgeving. Het ombouwen van de zeecontainers is een voorbeeld van de nieuwe economie, om zaken te hergebruiken en te transformeren tot hoogwaardige en duurzame dingen.

Het hergebruik van zeecontainers heeft al geresulteerd in leuke voorbeelden in binnenland en buitenland zoals de Tuin van Bret in Nederland. Kamp C wil deze visie verderzetten en bestaande bedrijven, startups of studenten aanzetten tot actie. “Er loopt op dit moment nog geen concreet project hiervoor,” aldus Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C, “maar ik speelde hier al langer mee in mijn hoofd en liep nu tegen de opportuniteit aan.”

“Circulair bouwen is voor velen in Vlaanderen nog redelijk onbekend, zowel bij het grote publiek als onder professionals, ” stelt gedupeerde Peter Bellens, de voorzitter van Kamp C. “ Ter voorbereiding van het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw op de campus in Westerlo organiseert Kamp C een reeks masterclasses om meer bekendheid aan dat concept te geven. Met deze containers wordt de theorie op een laagdrempelige manier in praktijk omgezet en kan iedereen ermee aan de slag gaan.”

Ook interessant