Architectuur

Station van zeecontainers in Barneveld Noord

In Barneveld staat sinds kort een stationsgebouw van zeecontainers. Het door NL Architects ontworpen bouwwerk beschikt over een wachtruimte, winkel en plek voor opslag en installaties. Station Barneveld Noord is gearrangeerd als een klassiek stationsgebouw.

Drie zwevende containers vormen het ‘dak’ van het station en de klokkentoren bestaat uit een verticaal geplaatste langere container. In twee dakcontainers bevinden zich de installaties en opslag, terwijl de derde de ondergelegen wachtruimte verdubbelt in hoogte. In de toren, die is voorzien van een daklicht, is het toilet gesitueerd.

Het station bevindt zich aan het zogeheten Kippenlijntje tussen Amersfoort in Ede. In plaats van de traditionele haan is het dak van de twaalf meter hoge toren daarom voorzien van een gouden kip, ook al omdat Barneveld geldt als ‘eierhoofdstad’ van Nederland.

Het als tijdelijk bedoeld station vormt het middelpunt van het overstappunt tussen trein en bus dat Barneveld Noord eigenlijk is. Op het gebouw zijn enkele principes van het project Prettig Wachten toegepast, zoals gratis wifi en vloerverwarming.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant