Architectuur

Five AM geeft zeecontainers tweede leven

Eind 2012 namen drukkerij Drukta en mailingbedrijf Formail hun intrek in een nieuwe Kortrijkse locatie. Geen nieuwbouw, maar wel een voormalige opslagplaats van een textielbedrijf met een oppervlakte van 4.000 m2. Voor de inrichting van het kantoorgedeelte zochten beide bedrijven naar een oplossing die nauw aansloot op hun verlangens en budget. Tegelijk moest ze in het oog springen door een origineel, creatief concept dat de link legde tussen de bureaus en de machines in het atelier. Een kolfje naar de hand van Five AM interieurarchitecten uit Kortrijk.

Beleving en transparantie
Begin februari stapten Drukta en Formail gezamenlijk naar Five AM met de vraag een originele oplossing te bedenken voor de inrichting van het kantoorgedeelte in hun nieuw bedrijfsgebouw. Drukta wilde af van het klassieke beeld van een drukkerij waarin weinig aandacht aan de uitstraling wordt geschonken. Wel zochten de eigenaars naar een concept waarin de beleving centraal zou staan en klanten een levendige herinnering aan hun bezoek zouden overhouden. Ook voor Formail speelde de link tussen het atelier/de machines en de kantoren een belangrijke rol. Gedaan met hokjesdenken, maar wel een optimale transparantie tussen de verschillende activiteiten van het bedrijf.

Tijdens de zoektocht naar een geschikte partner voor dit project, sprong het ontwerp dat Five AM destijds maakte voor kunstencentrum Liebaert Projects, meteen in het oog (zie www.fiveam.be). Meer bepaald de zeecontainers die in de grotere ruimte als een soort wandelpad werden opgesteld. Ook voor de integratie van het kantoorgedeelte in de 4.000 m2 grote bedrijfshal leken containers – of een ander type units – de aangewezen oplossing.

Lees verder op Architectura