Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Tussen ideaal en kapitaal - bouwfonds, 1946-2006

Tussen ideaal en kapitaal - bouwfonds, 1946-2006
In 1946 legde Jacob Wiersema, geïnspireerd door het socialistische gedachtegoed, de basis voor het Bouwfonds. Doel was het verschaffen van betaalbare koopwoningen voor de man met de kleine beurs. Bouwfonds ontwikkelde zich tot een nationale woningbouwer en hypotheekverstrekker, maar de economische crisis van de jaren tachtig bracht het bedrijf aan de rand van de afgrond. De koers wordt verlegd naar focus op vastgoed, met groei en rendement als de ultieme doelen. Daardoor groeien ook de activiteiten die uiteindelijk tot grote problemen zouden leiden: een vastgoedfraude en de val van SNS Reaal.

Weerspiegelt de geschiedenis van Bouwfonds de economische ontwikkelingen en managementopvattingen van het neoliberale tijdperk? Of was in de jaren negentig een andere, minder ambitieuze route mogelijk geweest, waardoor Bouwfonds zijn plek als woningbouwer en -financier voor de middenklasse had kunnen behouden?

De persoonlijke observaties van directeuren en adviseurs in Tussen ideaal en kapitaal tonen de wereld achter de schermen van de beslissers in de top. De ambities en dilemma's, successen en dwaalwegen van de hoofdrolspelers in het Bouwfondsdrama worden invoelbaar en inzichtelijk. Daarmee is dit boek interessant voor iedereen die gei¨nteresseerd is in de bankencrisis en de vastgoedfraude, maar ook voor professionals uit de volkshuisvesting, (steden)bouw en projectontwikkeling.

Bestel dit boek:
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
6 april 2017
Bron: Vantilt
Nieuwsarchief:   

Meer architectuurboeken

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba