Ventilatie

Wat kost een airco laten plaatsen?

Wat kost een airco laten plaatsen?
De aarde warmt op en dat is ook te merken aan het Vlaamse klimaat: zeker ’s zomers leidt dit steeds vaker tot tropische dagen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om een airco te laten installeren. Met een airco blijft je woning heerlijk koel wanneer het buiten warm is. In dit artikel lees je meer over het installeren van een airco en alle kosten die daarbij komen kijken.

Airco laten installeren

Airco’s worden dus steeds populairder. En dat is niet zo gek, want met een airco kun je in de zomer ontsnappen aan de tropische temperaturen. Maar wist je dat een airco ook efficiënt je woning kan verwarmen? Zo bespaar je op je energierekening, wat erg fijn is met de stijgende gasprijzen. Lees in dit artikel meer over hoe jij je woning zo zuinig mogelijk kunt verwarmen. Een airco zorgt ook voor constante schone en gefilterde lucht in huis. Kortom, het laten installeren van een airco heeft vele voordelen.

Maar hoe gaat zo’n installatie in zijn werk? De exacte werkzaamheden hangen af van het soort airco die je kiest en de locatie van de airco. Een airco installateur adviseert je graag over de soorten airco’s en wat de beste plek in huis is. Dat is ook direct de eerste stap in de werkwijze van een airco installateur:

  • Locatie in huis bepalen: samen met jou wordt de beste plek in huis gekozen voor de binnen- en buitenunits. Een airco is best zwaar en daarom is het belangrijk dat de muur sterk genoeg is om de airco te dragen. Ook zorg de installateur ervoor dat de afstand tussen de binnen- en buitenunits niet te groot is. Tot slot moet er rekening worden gehouden met de bereikbaarheid voor onderhoud en reparatie.
  • Gaten boren: zodra de locatie bepaald is, start de installateur met het boren van gaten in de muren. De gaten zijn bestemd voor de leidingen van de binnen- en buitenunits.
  • Binnenunit ophangen: als eerste wordt de binnenunit opgehangen. Afhankelijk van het soort airco heb je één of meerdere binnenunits. Deze kunnen op verschillende plekken worden opgehangen, zoals op vloeren, muren en plafonds.
  • Leidingen leggen: vervolgens worden de leidingen geplaatst. Via deze leidingen stroomt het koudemiddel die de woning afkoelt.
  • Buitenunit ophangen: dan is het tijd voor het ophangen van de buitenunit. Het aantal is afhankelijk van het type airco. Deze worden aangesloten op de leidingen en aan het stroomnet.
  • Airco klaarmaken voor gebruik: nu de airco is geplaatst, is het vullen en testen van de airco de volgende stap die de airco installateur uitvoert. De airco wordt gevuld met koudemiddel en er wordt goed gekeken of er geen lekkages of andere problemen zijn.
  • Uitleg: wanneer de installatie goed is, krijg je uitleg over het systeem. Zo weet je alles over de airco en de bediening.

Airco laten plaatsen kosten

De kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Als eerste hangt het natuurlijk af van het type airco en de kosten van de installateur. Wil jij één specifieke ruimte in huis koelen? Dan is een split airco met één binnen- en buitenunit geschikt. Deze kost gemiddeld tussen de €1.250,- en €2.000,-.

Wanneer je meerdere ruimtes wilt koelen, heb je meerdere buitenunits nodig. Dan kom je uit op een multi split airco: gemiddeld kost dit type airco tussen de €2.100,- en €2.800,-. Een airco zonder buitenunit is ook een optie. Houd dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €1.400,- en €2.200,-. Deze prijzen zijn exclusief montage kosten.

Wat kost een airco laten plaatsen?
De montagekosten voor een split airco liggen tussen de €350,- en €400,-. Voor een multi split airco betaal je gemiddeld tussen de €600,- en €650,- aan montagekosten. De montagekosten voor het plaatsen van een airco zonder buitenunit ligt gemiddeld rond de €450,- en €500,-.

Wat kost een airco laten plaatsen?

Airco in huis laten plaatsen

Wil jij een airco in huis laten plaatsen? Dan moet je ook goed kijken naar het vermogen van de airco. Ieder type airco is verkrijgbaar in verschillende vermogens. Het vermogen hangt af van de ruimte in huis die je er mee wilt kunnen koelen of verwarmen. De meeste mensen kiezen voor een airco in de woonkamer of in de slaapkamer: in de woonkamer breng je natuurlijk het meeste tijd door, maar het is ook prettig om in een koele ruimte te slapen.

In de onderstaande tabellen zie je welk vermogen je nodig hebt om de ruimte te kunnen koelen en de gemiddelde prijs van een airco met dat vermogen, exclusief montagekosten.
Aantal te koelen m³ (LxBxH ruimte)Vermogen in KWGemiddelde prijs
Ruimte tot 702,5€750,-
Ruimte tot 1203,5€1.250,-
Ruimte tot 1705€1.450,-
Ruimte tot 2407€1.750,-

Huis koelen én verwarmen? Lees dan alles over warmtepompen en airco’s.

Ook interessant