Hitte buiten houden door goede isolatie

10 augustus 2022 Bron: Recticel Insulation
Hitte buiten houden door goede isolatie
Een goed geÔsoleerd gebouw zorgt er in de winter voor dat warmte niet verloren gaat. Maar wist je dat isolatie ook kan zorgen dat een gebouw lekker koel blijft in de zomer? Wij nemen je graag mee in de mogelijkheden om hittestress te voorkomen (TO juli, temperatuuroverschrijding). Belangrijk om dit mee te nemen in een ontwerp van een gebouw of na te denken over maatregelen bij renovatie.

Gebouwen warmen op door de zon en houden warmte lang vast. Het lijkt wel een straalkachel als je aan het einde van de dag de buitengevel voelt. De stenen zijn opgewarmd en houden de warmte vast. Maar niet alleen bij de gevel is dat het geval. Op het dak gebeurt hetzelfde. Gedurende de dag warmt het dak op waardoor langzaam maar zeker de binnentemperatuur oploopt. Zeker door de oriŽntatie en veelal zwarte dakbedekking en bovenal bij beperkte isolatie kunnen de effecten fors zijn. Zeker op het platte daken kan de temperatuur hoog oplopen tot wel 70/80 graden Celsius. Gelukkig is dit te voorkomen. Lees verder en ontdek hoe je hitte buiten de deur houdt.

Isoleren voor een koele woning in de zomer

Zonwering en juiste ventilatie zijn effectieve maatregelen om warmte buiten de deur te houden. Maar de basis van een prettig binnenklimaat zit echter in goede isolatie. In de winter wil je dat de warmte lang wordt vastgehouden, zodat de verwarming minder hard hoeft te werken. In de zomer geldt het omgekeerde. Je wilt voorkomen dat een gebouw snel opwarmt en de airconditioning de hele dag staat te draaien om het een beetje aangenaam te houden. Je wilt de temperatuur in een ruimte zo constant mogelijk houden, zowel in de winter als de zomer. Daarbij is het belangrijk zo min mogelijk energie te verbruiken om dat te bereiken.

Lage lambda en een hoge isolatiewaarde

Goede isolatie levert een belangrijke bijdrage aan deze doelstellingen. Recticel adviseert producten te kiezen met een lage lambda-waarde (λ ). Deze producten zorgen ervoor dat je een gebouw relatief dun kunt isoleren om de minimale RC-waarde te behalen. De λ (lambda)-waarde geeft de warmtegeleiding van het materiaal aan, bijvoorbeeld van baksteen, beton, hout, metaal, isolatiemateriaal, etc. Hoe lager de λ-waarde hoe beter het materiaal isoleert, dus hoe hoger de isolatiewaarde. Zowel in de winter als de zomer heeft dat een positief effect op het binnenklimaat en energiebehoefte.

Meer informatie over isolatieoplossingen?
Kijk eens op recticelinsulation.nl/hittestress

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo