Gereedschap

Tips voor het onderhouden van je gereedschap

Goed gereedschap hangt onder een afdakje, wordt wel eens gezegd. De betekenis mag duidelijk zijn. Maar ook als de dubbelzinnigheid er uit geschrapt is blijft er een waarheid over. Gereedschap moet droog opgeborgen worden. Al is je sleutelset van hoogwaardig chroom-vanadiumstaal, als er een laag water in je gereedschapskist staat ziet het er al snel niet meer uit. Een verkeerde sleutel van slechte kwaliteit gaat roesten en laat een vervelende rood bruine laag achter op de rest. Er is eigenlijk niet meer mee te werken.

Droog houden, als dat al geldt voor simpel handgereedschap dan geldt dat zeker voor elektrische apparaten als multitools. Elektriciteit en vocht gaan natuurlijk nooit goed samen. Maar vochtig opbergen van elektrische multitools is funest voor de levensduur. En dat geldt natuurlijk ook voor boormachines, decoupeerzagen, slijptollen en andere elektrische gereedschappen. Droog en schoon houden is het devies.

Een druppeltje olie doet het altijd goed. Waar olie zit, is geen vocht. Bovendien houdt een druppel olie de draaiende delen soepel. Maar houdt het beperkt. Zo komen we weer terug op het schoonhouden. Niets is zo vervelend als een baggervette steeksleutel die na het laatste klusje vuil is opgeborgen. Dus zorg ook dat de boormachine niet uit je handen glipt omdat er de laatste keer wat al te scheutig is omgegaan met dat druppeltje olie.

Het meeste gereedschap zal niet veel meer onderhoud nodig hebben. Houdt je beitels scherp en gooi botte boortjes direct weg. Aan spullen die niet functioneren heb je niets. Is iets stuk, vervang het dan zodat je bij de eerst volgende klus niet mis grijpt. Bewaar je spullen in een geschikte koffer. Ruim het schoon en droog op en je bent klaar voor de volgende klus.

Ook interessant