Gereedschap

1 op de 4 bouwprofessionals gebruikt machines zonder bevoegdheid

1 op de 4 bouwprofessionals gebruikt machines zonder bevoegdheid
In de bouw worden veiligheidsprotocollen soms over het hoofd gezien door tijdsdruk, een gebrek aan middelen en personeel. Zo gebruikt een kwart van de bouwprofessionals (24%) onveilige machines en werkt 23 procent met machines zonder de vereiste bevoegdheid, blijkt uit de Boels Rental Bouwindex*. Ondanks deze risico's meent twee derde van de professionals (67%) dat er voldoende maatregelen worden genomen op bouwplaatsen.

Hoe kunnen we evenwicht vinden tussen het behalen van deadlines en het handhaven van veiligheid? Funs Hermans, manager trainingen bij Boels Rental deelt drie belangrijke overwegingen.

1. Voorkom ongelukken met valpreventie

Veiligheid staat op de agenda van bouwbedrijven, vooral bij werkzaamheden op hoogte. De opkomst van slimme veiligheidsrusting, zoals helmen en harnassen met sensoren, maakt het mogelijk om in real-time risico's te identificeren. Deze sensoren monitoren de omgeving, zoals beweging en locatie, en sturen direct een waarschuwing naar de drager als zich een risicovolle situatie voordoet. Deze technologie helpt bij het verminderen van het valrisico op hoogte, waar één op de vier bouwprofessionals (25%) zich met name zorgen over maakt.

2. Coördineer veiligheidsbeheer

Volgens meer dan twee op de drie bouwprofessionals (68%) neemt de kans op ongelukken toe wanneer meerdere partijen op een bouwplaats aanwezig zijn. De samenwerking tussen aannemers, onderaannemers en leveranciers kan de werkzaamheden complex maken, aangezien zij allemaal eigen taken hebben. Sinds de invoering van de Omgevingswet is het verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Dit helpt bij het afstemmen van de werkwijzen tussen verschillende partijen en het zorgt hopelijk voor een veiligere werkomgeving.

3. Meer educatie en training

Meer educatie en training op het gebied van veiligheid benadrukt het belang ervan. Dit zorgt er hopelijk voor dat bouwprofessionals veiliger te werk gaan. Opleiding en training helpt niet alleen om veilig te werken, maar volgens de mensen werkzaam in de bouw helpt het ook om efficiënter (34%) en innovatiever (26%) te werken.

Betrokkenheid van de overheid is essentieel

Bijna twee op de vijf professionals in de bouw (37%) pleiten voor strengere overheidsmaatregelen voor veiligheid op de bouwplaats. Tegelijkertijd wil 41 procent juist minder regelgeving om de efficiëntie te bevorderen. Het vinden van een balans tussen veiligheid en efficiëntie vereist een zorgvuldige afweging van de behoeften van werknemers en werkgevers. Alleen op die manier zorgen we voor geen ongelukken in de bouw.

* Het onderzoek is uitgevoerd door Markteffect onder 404 Nederlanders werkzaam binnen de bouwsector.

Ook interessant