Gereedschap

Kies voor een stevige aluminium trap in de bouw

Kies voor een stevige aluminium trap in de bouw
Bij de uitvoering van bouw- en verbouwwerkzaamheden is een veilige werkomgeving cruciaal om de kans op letsel te minimaliseren. Dit betekent dat er geen materialen of gereedschap rond mag slingeren op de werkplaats, dat deze aan het eind van de dag schoon zou moeten worden gemaakt, enzovoorts. Rondzwervende spijkers of schroeven, olie op de vloer en bijvoorbeeld elektrisch gereedschap waarvan de stekker nog in het stopcontact zit, leiden tot onnodige risico's bij de uitvoering van je werk. Wanneer er op hoogte gewerkt moet worden is een stabiele trap onmisbaar. Tegenwoordig heb je hierbij de keuze uit verschillende soorten trappen. Waarom een bordestrap aanschaffen? In welke situatie is een dubbel oploopbare trap de beste keuze? Dit artikel beantwoordt deze vragen voor je.

Veel klussen worden uitgevoerd met een klassieke aluminium trap

De meeste klussen op de bouwplaats worden uitgevoerd met een klassieke aluminium trap. Kies hierbij tussen de enkel- en dubbel oploopbare trap. Het laatste model biedt onder meer het voordeel dat je de trap minder vaak hoeft te verplaatsen bij de uitvoering van werkzaamheden. Bij het ophangen van objecten aan een gevel is dit handig. Niet alle trappen worden overigens van aluminium gemaakt. Er zijn ook modellen van kunststof. Voor kleine werkzaamheden binnen woningen en bedrijfspanden kan een comforttrap de beste oplossing zijn. Deze heeft vaak een mindere maximale hoogte dan de enkel- en dubbel oploopbare trap.

Bordestrappen voor grote magazijnen

Eerder werd de bordestrap al kort genoemd. Dit type trap verschilt van de enkel- en dubbel oploopbare trap in het feit dat deze aan de bovenkant een groot plateau heeft. Het gebruik van deze bordestrappen wordt onder meer aangeraden in de industrie en binnen grote magazijnen. Hier biedt het plateau de mogelijkheid om goederen uit een magazijn te pakken, om deze vervolgens eerst op het plateau te laten rusten. Het plateau is omrand met een aluminium constructie. Het verkleint het risico op een val van de trap.

Kies uitsluitend voor trappen die voldoen aan de geldende kwaliteitseisen en -normen. Zo moet een trap onder meer voldoen aan de eisen uit de NEN 2484 en de Warenwet. In sommige gevallen gelden aanvullende eisen. Dat is afhankelijk van het type klimmaterieel dat je aanschaft voor de uitvoering van bouwwerkzaamheden. Niet alleen is het belangrijk dat het klimmaterieel aan deze eisen voldoet. Zorg er ook voor dat de maximale belasting en hoogte passen bij de klussen die je hiermee uit wilt voeren.

Ook interessant