Verbouwen

De grote voordelen van het werken op steigers in de bouw

De grote voordelen van het werken op steigers in de bouw
Voor het werken op hoogte gaat er niets boven een goede steiger. Het geeft voldoende bewegingsruimte en veiligheid en bovendien kan je er ook je materialen op kwijt. Een vaste stellage rond je woning opbouwen is niet altijd nodig. Vaak volstaat het gebruik van een rolsteiger. In dit artikel zullen we het hebben over rolsteigers.

Wat zijn rolsteigers

Zoals het woord het zegt, zijn rolsteigers eigenlijk stellages op steigerwielen. Deze stellages kunnen zo hoog gemaakt worden als nodig is voor de klus die uitgevoerd moet worden. Ze kunnen bovendien makkelijk in elkaar gezet en terug gedemonteerd worden wanneer het nodig is. De steigerwielen zorgen ervoor dat de stellage kan verplaatst worden zonder demontage. Dat is ideaal voor bijvoorbeeld schilderwerken op hoogte.

De onderdelen

De verschillende onderdelen waaruit een rolsteiger bestaat, zijn opbouwframes, steigerwielen, steigervloeren, schoren, voorloopleuningen en stabilisatoren. Hoeveel materiaal je nodig hebt, is volledig afhankelijk van de hoogte waarop je moet werken. Denk dus eerst vooraf goed na over de hoogte waarop je meestal zal moeten werken. Hoe lang wil je dat het platform is om vlot te kunnen werken? Moet het een lichte constructie zijn, of mag het ook zwaarder? Let daarbij ook op de geldende veiligheidsvoorschriften.

Kopen of huren?

Rolsteigers kunnen best kostelijk zijn. Vandaar moet je zeker overwegen of je niet beter kan huren. Als je een werkje doet dat maar om de 5 jaar moet uitvoeren, is het zeker een interessante optie. Vooral omdat je dan ook geen plaats nodig hebt om al die onderdelen te stockeren. Heb je de steiger vaker nodig, zal het op de lange termijn voordeliger uitkomen om een rolsteiger te kopen. Zeker als je bedenkt dat het reserveren, ophalen en terugbrengen van de steiger ook behoorlijk wat tijd in beslag neemt.

De rolsteiger opbouwen

De opbouw is voor de geoefende gebruiker erg gemakkelijk. Professionals hebben meestal hun eigen werkwijze om vlot te kunnen opbouwen en afbreken. Om er als leek aan te beginnen, doe je er best aan om ten rade te gaan bij een professionele partij. Ook de leverancier van de rolsteiger kan hierbij helpen. Zorg ervoor dat je voldoende geïnformeerd bent over de juiste onderdelen die nodig zijn om een veilige stevige stellage op te bouwen. Ook de regelgeving is van belang om op een veilige manier tewerk te kunnen gaan. Een ongeluk ligt soms in een klein hoekje en voorkomen is beter dan genezen.

Ook interessant