Gereedschap

6 tips bij het kiezen van de juiste ladder

6 tips bij het kiezen van de juiste ladder
Vrijwel elk huishouden heeft een ladder. Dat kan een simpele hoge keukentrap zijn, maar de meesten hebben ook een ‘echte’ ladder. Een ladder is ideaal voor allerlei tuinklussen en voor klussen aan het huis. Je kunt zo gemakkelijk bij hoge ramen, bij de dakgoot of bij de boeidelen komen. Maar welke ladder is voor jou het handigst? Wij geven je 6 tips bij het kiezen van de juiste ladder.

1. De hoogte van de ladder

Ga je een ladder kopen? De ladder moet dan natuurlijk sowieso hoog genoeg zijn om bij je doel te kunnen komen. Maar de ladder hoeft ook weer niet extreem lang te zijn. De benodigde hoogte is meestal de hoogte van je dakgoot. Woon je in een huis met een lage dakgoot, dan kan een ladder van 2-3 meter al voldoende zijn. Maar is jouw huis hoog, dan kan je een ladder van wel 7 meter nodig hebben om de dakgoot te bereiken! Wil je binnenshuis klussen, dan heb je meestal niets aan een (te) lange ladder. Dan heb je juist eerder een korte ladder of huishoudtrap nodig.

2. De ruimte om de ladder op te bergen

Een ladder opbergen kan best lastig zijn. Je wilt de ladder het liefst beschermen tegen de weersomstandigheden. Want zelfs een sterke aluminium ladder blijft langer mooi en goed als hij binnen wordt bewaard. Heb je een lange garage, dan kun je de ladder aan de muur of aan het plafond ophangen. Maar heb je die ruimte niet, dan kies je liever voor een compacte ladder. Een telescoopladder is bijvoorbeeld ideaal omdat je hem heel klein kunt maken. Hij past dus altijd wel ergens in de garage of zelfs in de gangkast.

3. Het gewicht van de ladder

6 tips bij het kiezen van de juiste ladderWerk je eigenlijk altijd samen met anderen met een ladder, dan is een wat zwaarder model geen probleem. Maar ben je in je eentje, dan wil je toch een lichtere ladder kopen. Bij de meeste ladders staat duidelijk het gewicht vermeld. Vergeet niet dat een langere ladder ook wat onhandiger is om op te tillen. Het gewicht van de ladder zegt niets over de kwaliteit. Een zware ladder kan van slechter materiaal zijn gemaakt dan een lichte ladder.

4. Wil je de ladder meenemen?

Een ladder voor thuis is best handig. Maar wil je de ladder ook weleens meenemen? Dan moet je ook rekening houden met het vervoer. Het is niet zo prettig om speciaal een kar te moeten regelen om je ladder mee te nemen. Dan is een opvouwbare ladder of een telescoopladder een stuk praktischer. Heb je een lange bestelbus of neem je altijd een kar mee, dan is een lange ladder ook goed mee te nemen.

5. Let op de stabiliteit

Kijk naar de stabiliteit van de ladder. Met name de onderkant zegt veel over hoe stabiel de ladder is. Gebruik je de ladder vooral binnen of op een harde ondergrond? Dan is stabiliteit eigenlijk nooit echt een probleem. Maar gebruik je de ladder ook op grind of zachte grond, dan moet de ladder stabiel zijn. De onderkant moet breder zijn dan de bovenkant, zodat de ladder niet snel opzij zal zwaaien. Er zijn ook ladders met een extra stang aan de onderkant van de ladder, om te voorkomen dat de poten in de modder wegzakken. Dit type ladders is uiterst stabiel en kan ook gebruikt worden bij slecht weer.

6 tips bij het kiezen van de juiste ladder

6. De functies van de ladder

Elke ladder heeft zijn eigen functies. Een enkele ladder wordt vrijwel overal voor gebruikt. Een schuifladder is handig als je meer hoogte nodig hebt. Een telescoopladder kun je op elke gewenste hoogte instellen en die is dus ook heel praktisch voor klussen in huis, zoals behangen. Een vouwbare ladder kan in een hoek worden geplaatst. Daar kunnen dus twee mensen tegelijk op staan, al sta je dan wel minder hoog. En er zijn zelfs ladders waarmee je een plateau kunt maken, zodat je er stabiel op kunt staan en heen en weer lopen. Dat is extra handig als je bijvoorbeeld het plafond gaat witten.

Een ladder kopen lijkt eenvoudig, maar dat is het niet altijd. Er zijn best veel verschillende soorten ladders. De gewone standaard ladder en de uitschuifbare ladder zijn het meest bekend. Maar een telescoopladder is vaak praktischer met opbergen, terwijl een vouwbare ladder weer handiger is voor klussen binnenshuis. Elke ladder heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar met deze 6 tips weet je vast al snel welke ladder het best bij jouw situatie past.

Ook interessant