Verbouwen

4 Elektrotechnische vragen die je moet stellen vóór je gaat verbouwen

4 Elektrotechnische vragen die je moet stellen vóór je gaat verbouwen
Elektrotechniek blijft een onderdeel van de verbouwing wat regelmatig volledig wordt uitbesteed aan een installateur omdat men er zelf weinig verstand van heeft. In dit artikel bespreken we een aantal tips om de verbouwing op gebied van elektrotechniek soepel te laten verlopen en je inzicht te geven in de mogelijkheden.

1. Kijk kritisch naar de groepenkast

Als we het hebben over elektrotechniek en verbouwen dan moeten we natuurlijk bij de basis beginnen, het hart van alle elektra in én rondom je woning, de groepenkast.

We maken met ons allen steeds meer gebruik van elektrische apparaten, maar kan je huidige groepenkast dit in de toekomst nog wel allemaal ondersteunen?

Let op: Het gebruik van meer elektrische apparaten wil niet altijd zeggen dat je totale verbruik ook hoger word. Zo zijn er ook steeds meer “zuinige” apparaten. Bekijk dit artikel van het CBS voor meer informatie hier over.

Ga je bijvoorbeeld extra stopcontacten toevoegen? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat er een extra “groep” in de meterkast geplaatst moet worden. Is er ruimte voor deze groep? Moet er dan ook een extra aardlekschakelaar geplaatst worden? Is hier dan wel ruimte voor? Komt er in de toekomst een keuken met inductiekookplaat?

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen vóór de verbouwing. Vaak ga je zien dat het verstandig is om de groepenkast uit te breiden met het oog op de toekomst.

Tip: Tel het aantal extra stopcontacten bij elkaar op en bepaal of er nieuwe groepen aangesloten dienen te worden.

2. Schakelmateriaal

Schakelmateriaal heeft de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt en is veiliger, gebruikersvriendelijk, zuiniger én mooier geworden. De kans dat je huidige schakelmateriaal op één van deze vlakken onderdoet voor de nieuwe series is groot.

Tip: Kies uit 1 design of serie al je schakelaren, stopcontacten en dimmers. Vaak profiteer je van kortingen, is het eenvoudiger te vervangen en heeft al je schakelmateriaal dezelfde uitstraling.

3. Installatiemateriaal

Onder installatiemateriaal verstaan we al het materiaal dat het installeren van elektra en dergelijke vergemakkelijkt. Aan de buitenkant zie je het amper, maar je zult je verbazen hoeveel installatiemateriaal er komt kijken bij de gemiddelde verbouwing. Neem eens kijkje bij een elektrotechnische groothandel, je komt ongetwijfeld oplossingen tegen die je tijd gaan besparen of de verbouwing veiliger laten verlopen.

4. Verbouwen in de tuin

Als je gaat verbouwen in de tuin is het altijd belangrijk om veilig te werk te gaan met het oog op kabels die eventueel onder grond liggen. Ga je de gehele tuin op de schop nemen om verlichting aan tel leggen? Dan is ons advies om gebruik te maken van verlichting op laagspanning. Waarom?

  1. Het is veiliger. Laagspanningstuinverlichting maakt gebruik van 12 volt, in tegenstelling tot de gebruikelijke 230 volt.
  2. Het aanbod laagspanningstuinverlichting is de laatste jaren flink toegenomen en is vrijwel vergelijkbaar met reguliere tuinverlichting.
  3. Kabels dienen niet diep in de grond gelegd te worden en zijn dus makkelijk te leggen of te verwijderen.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips en ga je de verbouwing op gebied van elektrotechniek vol vertrouwen tegemoet. Deze tips volledig benutten? Neem eens een kijkje bij elektrotechnische webshops als Elektramat. Ze voorzien je graag van advies om je verbouwing soepel te laten verlopen.

Ook interessant