Beveiliging

1 op 5 bouwbedrijven slachtoffer cybercrime

1 op 5 bouwbedrijven slachtoffer cybercrime
Woensdag 30 november is het wereldwijd Computer Security Day, een dag om mensen eraan te herinneren hun computer en gegevens te beveiligen. Cyber security is geen overbodige luxe, ook bij bouwbedrijven, zo blijkt uit een rondvraag van Bouwunie. 1 op 5 bouwbedrijven was al het slachtoffer van cybercrime. Daarbij waren de criminelen vooral uit op gegevens of geld. "Kmo's en zelfstandigen zijn steeds vaker een doelwit", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. "Cybercriminelen weten dat kleinere bedrijven op IT-vlak soms minder wapens hebben in tegenstelling tot grote bedrijven. De gevolgen van cybercrime kunnen natuurlijk wel een enorme impact hebben. Het blijft belangrijk om je goed te beveiligen".

Bouwbedrijven zijn zich wel meer en meer bewust van het belang van cyberveiligheid en dat is een goede zaak, benadrukt Bouwunie. Zo gebruikt 97 procent een antivirus of firewall. 8 op 10 nemen regelmatig een back-up of laten dat doen. 1 op 10 heeft een verzekering tegen cyberaanvallen of hacking.

Tips&Tricks

De belangrijkste raadgeving blijft natuurlijk om nooit te klikken op verdachte mails of om zomaar persoonlijke gegevens door te sturen. Back-ups maken, investeren in een goede beveiliging, sterke paswoorden kiezen en ook je medewerkers sensibiliseren helpen in de strijd. Toch het slachtoffer? Doe aangifte. Bouwunie stelt ook een webinar ter beschikking vol met handige tips. Ook via SafeOnWeb vinden ondernemers adviezen.

Ook interessant