Beveiliging

Beveiliging: Meerdere methoden voor bewegingsdetectie

Beveiliging: Meerdere methoden voor bewegingsdetectie
Radar motion detection
Er zijn veel verschillende opties voor bewegingsdetectie en het soort camera hangt dan ook af van de situatie en de omgeving. Na het lezen van dit artikel ken je de meest gebruikte technologieën voor bewegingsdetectie én de situaties waarin zij het beste tot hun recht komen.

Het juiste gereedschap kiezen

Een belangrijke en vaak over het hoofd geziene factor bij de keuze van nieuwe componenten voor een beveiligingssysteem, is hoe goed ze zullen integreren met een bestaand netwerk. Beveiligingssystemen zijn het meest effectief als ze bestaan uit een verzameling van componenten die naadloos op elkaar aansluiten. Voordat je een nieuw onderdeel voor een systeem kiest, moet je jezelf dus afvragen hoe het in het bestaande netwerk past en of het zal samenwerken met onderdelen die in de toekomst misschien nog toegevoegd moeten worden.

Binnen de bewegingsdetectietechnologieën zijn er aanzienlijke verschillen in kwaliteit en effectiviteit tussen de verscheidene producten. Kies daarom steeds voor een oplossing die past bij de specifieke taak. Elke installatie heeft zijn eigen uitdagingen, of het nu gaat om budgettaire beperkingen of moeilijke omstandigheden, en elke installatie vraagt een oplossing op maat om aan de vereisten te voldoen.

PIR-sensoren

Passive infrared (PIR) sensoren vangen warmtesignaturen op van objecten binnen hun gezichtsveld. De sensor detecteert veranderingen in de hoeveelheid infraroodstraling die hij opvangt en wanneer een drempelwaarde wordt bereikt, activeert de sensor datgene waarop hij is aangesloten - bijvoorbeeld een lamp, alarm of camera is.

“Deze eenvoudige technologie is doeltreffend, maar de eenvoud van het ontwerp kan problemen met zich meebrengen”, aldus Edwin Beerentemfel, Manager Sales Benelux bij Axis Communications. “Ten eerste is de output van de sensor een zeer eenvoudig ja/nee (b.v. het licht aan of niet). Daarnaast heeft de PIR sensor niet het grootste bereik en het kan gemakkelijk het slachtoffer worden van obstakels (bijv. spinnenwebben, bladeren, enz.) en passerende warmte signalen die valse alarmen triggeren.”

PIR-sensoren zijn voor het grootste deel effectief. Ze werken goed in kleinere binnenruimtes en "zien" niet door ramen, iets wat bij video motion detection (VMD) wel kan gebeuren. En omdat ze al zo lang in beveiligingssystemen worden gebruikt, zijn ze ook redelijk betaalbaar. Er zijn verschillen tussen PIR-sensoren in de verschillende marktsegmenten. Zorg er daarom voor dat je kiest voor een optie die past bij je specifieke wensen.

camera met PIR-sensoren

Video motion detection (VMD)

De VMD-optie combineert de beelden die door een bewakingscamera worden gegenereerd met software die de beelden kan analyseren terwijl ze worden vastgelegd. Dit gebeurt op ongeveer dezelfde manier als een bewaker die naar een videobeeld kijkt, maar is geautomatiseerd en biedt dus bepaalde voordelen.

Deze methode van bewegingsdetectie is sterk afhankelijk van twee belangrijke componenten: de kwaliteit van het beeld van de camera en de kwaliteit van de gebruikte analysesoftware. Er is een breed scala aan VMD-technologieën beschikbaar. Bij sommige kunnen de instellingen worden aanpast, bijvoorbeeld om alleen beweging binnen bepaalde perimeters te detecteren, en bij andere kan elke beweging worden gedetecteerd. Ook hier is het belangrijk apparatuur te kiezen die geschikt is voor de situatie waarin zij zal worden gebruikt.

Thermische camera's

Thermische camera’s zijn eigenlijk geen echte camera's omdat zij geen zichtbaar licht opvangen. Het zijn, simpel gezegd, sensoren die een beeld creëren op basis van temperatuurverschillen tussen voorwerpen in hun "gezichtsveld".

“Thermische camera’s hebben een uitstekend bereik, ook al concentreren ze zich op een vrij klein gebied. Ze kunnen warmtesignaturen door droge rook en lichte mist heen oppikken en zijn ongevoelig voor schaduwen, duisternis, tegenlicht en zelfs gecamoufleerde voorwerpen. Ze werken ook met videoanalyse, en zijn bijzonder effectief wanneer ze worden gebruikt in combinatie met zichtbaarlichtcamera's.” legt Edwin uit.

Hoewel deze warmtebeeldcamera's zeer doeltreffend zijn, brengen zij een even hoog prijskaartje met zich mee, waardoor de technologie in veel gevallen onbetaalbaar wordt.

Radar

Een radar werkt door radiogolven uit te zenden en dezelfde golven te weerkaatsen door voorwerpen in het detectiegebied. Wat het nut voor een beveiligingssysteem betreft, berekent deze technologie de afstand, de snelheid en de grootte van voorwerpen ten opzichte van de detector.

Edwin Beerentemfel licht verder toe: “Het voordeel van het gebruik van radiogolven ten opzichte van infrarood of zichtbaar licht is een relatief gebrek aan interferentie veroorzaakt door dagelijkse obstructies/triggers van valse alarmen. Radiogolven gaan door niet-substantiële objecten zoals spinnenwebben, bladeren en rook, waardoor radarapparatuur zich kan concentreren op objecten die van belang zijn. Zij werken ook onafhankelijk van het zichtbare lichtspectrum, en worden dus niet gehinderd door moeilijke lichtomstandigheden.”

Een bijzonder voordeel van het volgen van de afstand van objecten is dat radar kan worden ingesteld om binnen specifieke zones (zoals een omheind gebied) te werken, opnieuw om valse alarmen van activiteiten buiten de perimeter te beperken. Bovendien kan een radardetector bewegingen in een veel groter gebied detecteren dan thermische camera's, ook al doet hij dat over een kleiner bereik. De prijs van radar ligt een stuk lager dan die van thermische camera's.

Situatiespecifieke oplossingen

“Al deze oplossingen voor bewegingsdetectie hebben hun sterke en zwakke punten, en hun doeltreffendheid wordt bepaald door de situaties waarin ze worden gebruikt”, vertelt Edwin. “Daarnaast zijn ook de aanvullende componenten waarmee ze worden gebruikt van belang. Een camera met alleen zichtbaar licht zou 's nachts nutteloos zijn, maar de toevoeging van een door een bewegingssensor geactiveerd licht zou de prestaties enorm verbeteren; een uitgebreide radar installeren in een kantoor van 4x4 m is niet doeltreffend; en een PIR-sensor zou van weinig nut zijn bij het detecteren van indringers in een wildreservaat (tenzij voor het detecteren van wilde dieren).”

Hier vind je meer informatie over de apparatuur voor bewegingsdetectie van Axis Communications, waaronder netwerkvideo en -analyse, thermische camera's en radaroplossingen.

Ook interessant