Verbouwen

Verbouwing watertoren Rotsoord gestart

De verbouwing van de watertoren op Rotsoord in Utrecht is gisteren gestart. Het Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen won in 2011 de prijsvraag van de gemeente voor verbouw en herbestemming. De 37 meter hoge watertoren is in 1906 gebouwd voor de Utrechtse Waterleiding Maatschappij. De monumentale toren is een herkenningspunt van het gebied aan de Vaartse Rijn. Het heeft volgens het bureau, na het winnen van de ontwerp- en bestemmingswedstrijd, jaren geduurd eerdat het bestemmingsplan was gewijzigd en een investeerder was gevonden.

Gevarieerd programma

In zijn ontwerp laat het architectuurbureau de buitenzijde van de toren nagenoeg ongemoeid. In het interieur moet een gevarieerd programma komen, dat zich met name bovenin de toren concentreert. Daarmee wordt de sterkste troef van de toren goed benut, aldus Sluijmer en Van Leeuwen: het prachtige uitzicht op de stad.

Het plan voorziet in onder meer een interieurontwerpbureau met expositieruimte, diverse atelierruimtes, een werkruimtes voor zelfstandigen, een vergaderruimte en een restaurant in de top van de toren. Het dak van de watertoren moet publiek toegankelijk worden gemaakt. Aan het interieur wordt een trappenhuis en lift toegevoegd om het programma toegankelijk te maken.

Meer afbeeldingen bekijkt u op Architectenweb.nl

Ook interessant