Nieuwbouw

Bouw aardbevingsbestendig huis in Groningen van start

Afgelopen woensdag is in het Groningse dorp Meedhuizen de bouw van een aardbevingsbestendig huis gestart. Het is de eerste woning die voldoet aan de nieuwe bouwrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen. Dat meldt MiCasa, het bedrijf dat het huis gaat bouwen. De woning wordt gerealiseerd in opdracht van een echtpaar wiens huidige boerderij vervangen moet worden vanwege recente aardbevingsschade en de kans op zwaardere bevingen in de toekomst. De massief houten constructie en de versterkte fundering maken dat de woning bestand is tegen de uitzonderlijke krachten die tijdens een aardbeving vrijkomen, meldt MiCasa.

Bij het bepalen van de constructie hebben MiCasa en architectenbureau Architraaf geanalyseerd wat de bodem doet bij een aardbeving, welke krachten er vrijkomen en hoe die geremd kunnen worden. Bij een aardbeving komt niet alleen de aarde in beweging, maar ook alles wat er bovenop staat.

Een woning met veel massa wordt bij een aardbeving blootgesteld aan enorme krachten. Het voordeel van een woning met een massief houten binnenkant is dat de totale constructie veel lichter en flexibeler is en daardoor beter bestand is tegen de krachten die bij een aardbeving vrijkomen, aldus MiCasa.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant