Nieuwbouw

Tentoonstelling over Bouwwonderen in Knokke-Heist

Knokke-Heist bouwt met grote ambitie aan de toekomst. Letterlijk. Een groot aantal stedenbouwkundige projecten ligt klaar om te worden uitgevoerd. De bouwplannen van de badstad sprankelen niet alleen door architecturale hoogstandjes, maar combineren de aandacht voor esthetiek met een grote zorg voor de leefomgeving van de toekomstige generaties. In de tentoonstelling komen naast de bouwplannen van de gemeente ook enkele prachtige privéprojecten aan bod. Deze gemeente én haar inwoners hebben een visie. Kom ze ontdekken in de tentoonstelling ‘Horizon 8300 – Bouwwonderen in Knokke-Heist’

In deze derde editie van Horizon 8300, richt ‘Bouwwonderen in Knokke-Heist’ zich op twee speerpunten. Enerzijds dromen en denken over strategische locaties in de gemeente. Anderzijds heel concrete, eerder kleinschalige, projecten in realisatie in de kijker stellen. De confrontatie tussen deze twee pijlers maakt duidelijk hoe omgaan met verschillende schaalniveaus en omgaan met realisatie versus conceptmatig denken versterkend samengaan en eigenlijk hetzelfde verhaal vertellen. De tentoonstelling wordt volledig vormgegeven door interieurarchitecten Lieven Musschoot en Cas Moor, die onder meer instonden voor het design van verschillende toprestaurants, zoals Oud Sluis, Pure C, …


Govaert & Vanhoutte Architects ©Chris Vyaene

Bouwwonderen in Knokke-Heist’ bestaat uit 4 grote luiken:

  1. De eerste bouwwonderen die we tentoonstellen zijn de transformatie van twee strategische locaties in de deelgemeente Heist: het Maes- en Boereboomplein (Jakob + MacFarlane) en de site Elizabetlaan/Heldenplein (Neutelings Riedijk Architects). Zij zijn startpunten voor een vernieuwde ontwikkeling van de deelgemeente, met als doel Heist nog meer tot een coherente, vitale en aangename deelgemeente te maken. Gelijktijdig wordt geïnvesteerd in het Dir. Gen Willemspark en de groene long Oostwinkel. Deze groene ruimtes zorgen voor de plek bij uitstek voor het informeel ontmoeten voor alle leeftijden en als een ruimte voor natuurontdekking, sport en spel.

  2. We werpen een blik op de herdefiniëring van het gebied ten noorden van de dorpskern van Westkapelle en ten zuiden van de nieuwe ziekenhuiscampus. De belangrijke elementen hierin zijn de realisatie van een evenementensite met randparking, de vraag van Club Brugge voor een trainings- en opleidingscentrum, de vierde fase van het bedrijventerrein ’t Walletje, de lokalisatie van Politie en Brandweer in een nieuw veiligheidsgebouw, de uitbreiding van de gemeentelijke centrale begraafplaats en de realisatie van de A11 met de Natiënlaan als groene boulevard.

  3. Op een totaal ander schaalniveau, namelijk dit van de individuele woning met individuele opdrachtgever en architect, worden in Knokke-Heist absolute parel(tje)s gebouwd.
    We laten de bezoekers binnenkijken bij een zestal privéwoonprojecten. Er komen projecten van Robbrecht en Daem architecten, Stefan Kips en Patrick Chielens, Govaert & Vanhoutte architects, Delmulle Delmulle Architecten, Vincent Van Duysen, CONIX RDBM Architects aan bod. De getoonde ontwerpen bulken van complexiteit en eenvoud, van ongelooflijke rijkdom in materiaalgebruik en respect voor het landschap waarin ze zich kaderen. Deze excentrieke en eigenzinnige ontwerpen dragen evenzeer het ambitieniveau uit van de badstad en vertellen het verhaal van hoe een geëngageerde opdrachtgever en getalenteerde ontwerper samen een nieuwe betekenis kunnen geven aan het stadslandschap van Knokke-Heist.

  4. Als afsluiter vertellen we jullie wat meer over een ecologische interventie. Het gemeentebestuur heeft in het recente verleden een aantal bloemenweides aangelegd om de biodiversiteit te versterken en een kleurrijke stad te creëren. Daarnaast heeft Knokke-Heist de laatste jaren veel aandacht besteed aan de solitaire bij, want ‘als de bijen uitsterven is het immers na 4 jaar ook met de mensen gedaan’, zei ooit Einstein. Beide projecten hebben nu een synergie gevonden en zijn door de wetenschappers van BeeOdiversity tot een hoger niveau getild. Dit bloeiende verhaal wordt hier gebracht.

Neutelings Riedlijk Architecten

Onze leefomgeving is bepalend voor onze kwaliteit van leven en dat beseft Knokke-Heist zeer goed. Op de tentoonstelling ‘Horizon 8300’ kunt u zien hoe Knokke-Heist bakens uitzet voor volgende generaties. Het gemeentebestuur wil aantonen dat respect en zorg voor heden en toekomst - iets wat Knokke-Heist hoog in het vaandel draagt - naadloos samengaat met gedurfde en boeiende transformaties van het landschap in al zijn aspecten. Niet zozeer de projecten op zich zijn belangrijk, wel wat ze uitstralen. Ze stralen een geloof in de toekomst uit, een “art de vivre”. En dat ziet u tijdens “Horizon 8300: Bouwwonderen in Knokke-Heist”.

Info:

Horizon 8300: Bouwwonderen in Knokke-Heist
Van 19/10/2014 tot 11/01/2015
Cultuurcentrum Scharpoord
Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist

Toegang Gratis

Ook interessant